KV DOS start met winst

KAMPEN – De korfballers van KV DOS Kampen/Veltman zijn de veldcompetitie gestart met een makkelijke overwinning op promovendus ASKO. Na één helft was de wedstrijd al gespeeld: 13-4. KV DOS won uiteindelijk met 24-13.Het vertrek van Trudy de Jong en Frank Oranje uit het eerste team zorgde ervoor dat trainer-coach Wilbert Leendertse moest sleutelen aan zijn basisteam. Na het nodige wikken en wegen mag junior Camiel van Keulen het dit seizoen proberen. Bij de dames schoof Leendertse Paula de Groot vanuit het tweede door naar het eerste. Beide spelers hebben al menige invalbeurt op hun conto staan in het eerste, maar zijn nu dus basisspeler. Beiden mogen terugkijken op een geslaagd optreden in de hoofdmacht van KV DOS.KV DOS mocht starten tegen ASKO. De Asser ploeg werd afgelopen seizoen kampioen in de eerste klasse en moest duidelijk wennen aan het hogere tempo in de overgangsklasse. De ploeg heeft talent genoeg om mee te draaien, maar miste zaterdag duidelijk ervaring om het KV DOS moeilijk te maken.Tot 2-2 ging het vijf minuten gelijk op, een kleine twintig minuten later was het gat al geslagen bij 8-3. Vanaf dat moment werd het voor de thuisploeg meer een veredelde oefenwedstrijd. Leendertse was daar niet rouwig om: "We moeten in de vakken nog wennen aan elkaar. In deze nieuwe opstelling is het goed dat we vooral de basispatronen steeds weer terug konden laten komen. Daar hebben we in de volgende wedstrijden alleen maar voordeel van."Bij rust was de wedstrijd al beslist. De 13-4 voorsprong was misschien wat geflatteerd, omdat ASKO wel erg veel kansen onbenut liet, maar gaf geen enkele reden tot zorg voor de tweede helft. KV DOS was superieur in de reboundzone, waar vooral Van Keulen, Reinier Meijering en André Beens tachtig procent van de aanvallende rebounds pakten. Dat gaf de Kamper dames en schutter René Bruggeman de kans om naar hartenlust aan te vallen en de kansen te kiezen.In de tweede helft was de scherpte in het begin ver te zoeken. Na een kwartier was er pas twee keer gescoord: 14-5. Een mooi afstandsschot van Yvonne ten Hove tilde beide ploegen over het dode punt heen. In de laatste twintig minuten werd er doorlopend om en om gescoord en zo kreeg het vele publiek toch nog een flink aantal doelpunten te zien. Aardig was het dat invaller Matthijs Bastiaan liet zien dat hij als pinchhitter kan functioneren. Vanuit de punt spelend, scoorde hij in de laatste drie minuten nog met twee puntgave afstandsschoten. Bij het eindsignaal van het prima leidende scheidsrechterduo stond het 24-13.KV DOS kan zich nu voorbereiden op de doordeweekse wedstrijd van komende woensdag. Dan komt kampioenskandidaat KV Drachten naar Kampen. Deze wedstrijd op sportpark De Maten begint om 21.00 uur.Doelpunten KV DOS: Yvonne ten Hove en René Bruggeman 5x, Linda Treep 4x, Gerlinda van Dijk 3x, André Beens, Camiel van Keulen en Matthijs Bastiaan 2x, Reinier Meijering 1x.Foto: Tennekes