Afbeelding

Mister M zoekt warmte (plusversie)

· leestijd 2 minuten Algemeen

Volgende week is het zover. Dan breekt de winter officieel aan. We voelen ’m natuurlijk allang aankomen. De gure herfst voert ons ieder jaar naar de koude winter. In huis kunnen we het warm stoken maar daar zijn kosten aan verbonden. Terwijl de een daar geen benul van heeft, rijzen die voor een ander de pan uit. Zo zijn er meer zorgen en rijst ook de vraag wie of wat ons nog warm houdt.

Veelal zijn de winters niet zo koud meer als vroeger maar daar heeft de huidige generatie geen weet van. Voor hen zijn herinneringen aan bittere en snijdende winters verhalen van opa en oma bij het knapperend haardvuur. Een heerlijk zachte winter bezuurt men achteraf alleen om weer een gemiste Elfstedentocht (de jaarlijkse hype) en de in de lente aanzwellende stroom van ratten, muizen en muggen. Ondanks de gemiddeld zachtere winters, kunnen er nog bitter koude dagen in de winterperiode voorkomen. Sinterklaas is gelukkig naar huis zodat we de kachel weer mogen opstoken. Tot zes december was dat onverantwoord want Zwarte Piet zou maar eens brandblaren oplopen in hete schoorstenen. Behalve het gezeur over zijn beroete gelaat, zouden we dan ook de Brandwondenstichting over ons heen krijgen. In kerken draaien de kachels overuren maar daarvoor is een oplossing bedacht.

Kerken bieden warmte in geloof en zorg maar zeker in historische kerkgebouwen wil het er nog wel eens fysiek kil en koud zijn. Inmiddels zitten we in de derde week van Advent maar die drie kaarsjes zetten ook geen warme zoden aan de dijk. Om niet voor de vaak grote ruimtes inefficiënt te hoeven stoken, hebben ze in Eindhoven een slimme oplossing bedacht. De Noord-Brabantse lichtstad blijft een centrum van geniale uitvinders. Speciale warmtekussens! Daarmee worden de kerkgangers via hun zitvlak op temperatuur gebracht en vergeten ze de koude omgeving om hen heen. De kussens voldoen aan alle veiligheidsnormen waardoor de opzittende niet bang hoeft te zijn op de blaren te komen zitten. Het eerste exemplaar van de Brabantse vinding is in het Friese Jorwerd ten doop gehouden. Waarom boven de rivieren en nog wel zo ver het noorden in? Om te verifiëren wat de zuidelijke katholieken hebben ingecalculeerd, namelijk dat de noordelijke protestantse achterwerken de warmtekussens veel intensiever gebruiken door de langere diensten en preken.

Een bijdrage aan warmte hoeven we niet te verwachten van de overheid of zorgverzekeraars. Dezer dagen buitelen de reclames voor zorgverzekeringen weer over ons heen. Eén ding hebben ze allemaal gemeen. Ze kleden ons uit waar je bij staat. Als we straks naakt en bibberend in de kou ziek worden, hebben ze ons te pakken en zorgen ze voor hun eigen klandizie. Dit beleid is meer of minder van de regering afkomstig die ons eveneens uitkleedt met bijvoorbeeld absurd hoge accijnzen op benzine en tabak. We leven onder het juk van een zogeheten geciviliseerd crimineel systeem. Om niet al te gewetensbezwaard te raken, kijken we dan naar landen waar het nog erger is. Zo wassen ook de witteboordencriminelen in Den Haag de handen in onschuld zoals tweeduizend jaar geleden in Jeruzalem geschiedde. Edoch, uit Parijs komen heden hartverwarmende geluiden. De wereld is het met elkaar eens geworden om de klimaatverandering te bestrijden. Nu volgt de uitdaging om de mooie woorden in de praktijk te brengen. Een lichtpuntje in deze duistere tijden, als voorloper op het Licht dat met Kerstmis tot ons komt. Maar alles blijft betrekkelijk. Er zal in de winter nog genoeg snijdende kou volgen en wie warmt ons dan op? De aarde? Op ijzige dagen vraag je je toch echt af of er werkelijk sprake is van een mondiale temperatuurstijging.

Mister M

Contact: Krabbels@MrM.nl
Of (archief in eigen beheer):
http://www.Facebook.com/gekrabbel

Afbeelding
Topband The Blue Grass Boogieman (Tim Knol, Douwe Bob) live in Café The Moonshiners Horeca Kampen 21 uur geleden
Afbeelding
Bandjesavond binnenstad Kampen: extra Hemelvaartseditie 2024 Horeca Kampen 3 mei, 16:33
Afbeelding
Nieuwe menukaart van De Bastaard met nieuwe gerechten, klassiekers en oude bekenden Horeca Kampen 3 mei, 16:22