Deze bijdrage is geschreven door Lammert Bastiaan van de SP-fractie.
Deze bijdrage is geschreven door Lammert Bastiaan van de SP-fractie.

Raadspraat SP over de huishoudelijke hulp

· leestijd 1 minuut Algemeen

"Nu het besluit is gevallen dat iedereen die huishoudelijke hulp had, dit weer terug moet gaan krijgen, was volgens ons, als SP fractie, de logische vraag aan de wethouder per wanneer dat gaat gebeuren? Inmiddels heeft het college gereageerd en heeft het besloten om de huishoudelijke hulp onder de WMO te laten vallen.

De huishoudelijk hulp in stand houden was en is voor de SP een belangrijk onderwerp. Veel mensen die thuis moeten blijven wonen kunnen dat niet zonder hulp van buitenaf. Nu er een wijziging aankomt is de SP benieuwd hoe die uit gaat pakken. Want gaat de groep die net iets meer krijgt dan de bijstandsnorm en zorg nodig heeft er ook daadwerkelijk op vooruit? Of is de eigen bijdrage zo hoog dat ze er niets mee opschieten? Dat zijn toch wel belangrijke vragen waar de SP een antwoord op wil van het college. En wat gaat het betekenen voor de groep huishoudhulpen? Krijgen ze hun baan weer? De groep medewerkers hadden een belangrijke preventieve signaalfunctie en waren voor veel mensen een houvast, wij vinden dat hier snel duidelijkheid over moet komen.

Dus hierbij willen wij u, als SP fractie, uitnodigen om u bij het gemeentehuis te melden en per direct de huishoudelijk hulp weer aan te vragen en uw ervaringen te delen.

En de terechte vraag hierbij is; Is hier wel geld voor? Die kunnen we positief beantwoorden want het 'potje' van het sociale domein, is vanuit de reserves van 2015 goed gevuld, dus dat kan het probleem niet zijn.

Het is bijna weer zomerreces en tot september mogen we even bijkomen van een bewogen eerste half jaar, terugkijkend naar de jaarrekening van 2015 was deze erg teleurstellend en moeten we weer miljoenen afschrijven van onze reserve. Vele miljoenen zijn we jaarlijks kwijt aan rente die we moeten betalen over het geleende geld voor de aanschaf van gronden voor de woningbouw Reeve. De grondbank is het zorgenkindje van de gemeente. Te positief en optimistisch denken komt u als inwoner van de stad duur te staan.

Voor de rest van het jaar staat ons nog een aantal belangrijke beslissingen te nemen. Wat dacht u van het go/no go besluit, gaan we bouwen of niet, in het bypassgebied. Wellicht moeten we weer af gaan boeken van de vele miljoenen die hierin omgaan. 1100 luxe woningen voor de regio was het grootste motief om het gebied te gaan ontwikkelen. De SP ziet dat niet gebeuren."