Jeanette Huiskamp (links) van het Monuta Charity Fund heeft vorige week de cheque van 1900 euro overhandigd aan Theresia
Jeanette Huiskamp (links) van het Monuta Charity Fund heeft vorige week de cheque van 1900 euro overhandigd aan Theresia Nick de Vries.

Troostrijk Kamper kinderboekje beloond met cheque door Monuta

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Nick de Vries)

KAMPEN - Hoe praat je met kinderen over de dood? Hoe introduceer je zo’n volwassen onderwerp in de zorgeloze kinderwereld? Dat is een vraag waar Theresia Rook-Swillens mee rond liep. Als begeleider bij rouwverwerking weet zij als geen ander dat de dood ook in de kinderwereld soms ongenadig dichtbij komt, bijvoorbeeld als er een naaste overlijdt. Ze schreef het boekje 'Oma lacht naar mij', dat kinderen kan helpen de dood een plekje te geven.

"Mensen focussen bij het overlijden van een dierbare vaak op het gat dat achterblijft. Op het gemis", vertelt Theresia. "Dat probeer in mijn praktijk altijd om te draaien. Hoe moeilijk dat op dat moment ook is. Ik zeg dan: probeer je te focussen op de dierbare herinneringen. Op het waardevolle van al die momenten die je meedraagt in het land van je hart. Daar leeft de persoon voort. Daar is hij of zij niet weg."

Begin dit jaar begon Theresia zich plots af te vragen: wat nou als ik zou overlijden? Wat zou ik dan willen dat mijn kinderen van mijn gedachtegoed meekregen? Ze begon te schrijven en daaruit ontstond het kinderboekje 'Oma lacht naar mij'. Het is geïnspireerd op de overtuigingen die Rook heeft, waarbij het geloof in engelen een rol speelt, maar dat is verpakt in een voor iedereen toegankelijk verhaal, gericht op kinderen.

Stralende ster

"In het boekje praat Linda met haar oma die ernstig ziek is over de dood. Oma vertelt haar dat zij als zij overlijdt een ster wordt aan de hemel en als de ster straalt dan gaat het goed met haar, als de ster heel erg straalt, dan gaat het heel erg goed met haar. Op een dag zit Linda na het overlijden van haar oma met haar moeder voor het raam. Ze ziet een prachtige ster, waarna ze tegen haar moeder zegt: ’Kijk oma lacht naar mij’."

De aanpak in het boekje, in eerste instantie geschreven voor eigen kring, bleek bij heel veel mensen, een gevoelige snaar te raken. Vooral vanwege de troostende wijze waarop tegen het overlijden wordt aangekeken. Jong én oud voelde zich aangesproken. Een bevriende kunstenares, Trudy Haveman, maakte illustraties bij het verhaal en Theresia kreeg steeds vaker te horen dat ze het bij een uitgever moest onderbrengen. Ze had haar twijfels, maar toen ze in de winkel plots naast de Kamper uitgever Rinus van Warven stond, besloot ze hem spontaan aan te spreken. Van Warven was meteen enthousiast.

Monuta Charity

Met een geïllustreerd boekje, een enthousiast publiek en een welwillende uitgever achter de hand, begon nu de zoektocht naar geld voor de drukkosten, dat kreeg zij dankzij het Monuta Charity Fund. Dit fonds ondersteunt projecten die nabestaanden kunnen helpen bij rouwverwerking. Een belangrijke voorwaarde is dat de projecten non-profit zijn en dat is bij het boekje van Theresia het geval. Het wordt geschonken aan verschillende instanties die te maken hebben met rouwverwerking, zoals hospices, inloophuizen en in het bijzonder de 'Stichting Linda tegen melanoom'.

De naam van de hoofdpersoon van het boekje, Linda, is niet willekeurig gekozen, maar geïnspireerd door vrienden van Theresia die hun dochter Linda hebben verloren op 31 jarige leeftijd aan melanoom kanker.

Linda, die zelf net een jong dochtertje had, was een enorm krachtige vrouw, die met haar positieve instelling tijdens het ziekteproces enorm veel indruk op andere mensen heeft gemaakt. Zij richtte samen met haar ouders Ria en Henny Machielsen, nog tijdens haar gevecht met de ziekte, de 'Stichting Linda tegen melanoom' op om geld in te zamelen voor onderzoek naar de ziekte. Theresia heeft daarom besloten deze stichting als hoofddoel te steunen.

De cheque van 1.900 euro van het Monuta Charity Fund is vorige week aan Theresia overhandigd door Jeanette Huiskamp van Monuta. Dit in het bijzijn van uitgever Rinus van Warven. Het boekje komt half september uit. Mensen die belangstelling hebben, kunnen dat melden bij de schrijfster en of de uitgever. Rinus van Warven is bereikbaar via de site van de uitgeverij: www.uitgeverijvanwarven.nl. Klik hier voor meer informatie over het Monuta Charity Fund.

Afbeelding
Topband The Blue Grass Boogieman (Tim Knol, Douwe Bob) live in Café The Moonshiners Horeca Kampen 3 mei, 21:30
Afbeelding
Bandjesavond binnenstad Kampen: extra Hemelvaartseditie 2024 Horeca Kampen 3 mei, 16:33
Afbeelding
Nieuwe menukaart van De Bastaard met nieuwe gerechten, klassiekers en oude bekenden Horeca Kampen 3 mei, 16:22