Afbeelding

Op zoek naar het slangenlook de bosanemoon en de holwortel

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZALK - IVN Zwolle houdt zondag 2 april een excursie voor jong en oud: wandelen in het Zalkerbos. De start is om 14.00 uur bij het fietsveer in Zalk. De wandeling duurt ongeveer 2 uur. Het Zalkerbos is één van de weinige hardhout ooibossen in Nederland. Volgens de organisatie is het bosje in het voorjaar op zijn mooist: een pracht aan voorjaarsbloeiers, onder meer slangenlook, bosanemoon en holwortel.

Momenteel zijn er aan de oevers van IJssel grote veranderingen gaande. Door het afgraven van de vruchtbare bovenlaag en het behouden van de rivierduinen ontstaat er een stroomdalgrasland en een plas-dras gebied. De organisatie adviseert laarzen of geschikte schoenen aan te trekken, want struinen door de uiterwaarden van de IJssel staat ook op het programma. Vooraf aanmelden is niet nodig. Een donatie voor IVN wordt zeer op prijs gesteld. Locatie 8276 AP Zalk.

Het Zalkerbos
In de uiterwaarden, in een bocht van de IJssel, ligt het natuurgebied het Zalkerbos. Het hele natuurgebied is 33 hectare groot, waarvan het bosgedeelte slechts 7 hectare inneemt. De meanderende rivier vormde een bijzonder landschap van geulen en zandruggen: een zogenaamde kronkelwaard. Het bos ligt op twee van deze langgerekte zandruggen die boven de omgeving uitsteken.

Vroeger hoorde het Zalkerbos bij het Kasteel Buckhorst dat ten zuidoosten van Zalk aan de IJssel lag. Het stelsel van paden en lanen is nog in het bos te zien. Op het 7 meter hoge ‘Bergje’ stond vroeger een theekoepel. Het Zalkerbos is één van de weinige hardhoutooibossen in Nederland. Het wordt beheerd als hakhoutbos. Essen en iepen worden om de zeven jaar gekapt zodat er weer ruimte is voor nieuwe aanwas en het hout gebruikt kan worden als geriefhout.

De belangrijkste historische functie van het essenhakhout was de houtproductie. De toepassingen en kwaliteit van het hout waren in veel opzichten vergelijkbaar met die van het hout uit eikenhakhoutbossen. Het essenhakhout had echter een veel grotere opbrengst. Hakhoutbeheer met een korte omlooptijd in de lager gelegen geulen leverde ‘kleinhout’ of ‘beentjeshout’ op, dat onder andere werd gebruikt als aanmaakhout, roerstokken, bonenstaken, palen voor perceelscheidingen en jukken om takken van fruitbomen te ondersteunen. Het zwaardere hout, dat in langere kapcycli op de meanderruggen werd gewonnen, werd gebruikt als brandhout maar ook wel als timmerhout voor meubelmakers. Specifieke toepassingen van het fijndradige, maar zeer taaie essenhout waren gereedschapsstelen en timmerhout voor rijtuigbouwers. Het hout van de, ook nu nog in het essenhakhout voorkomende sleedoorn, werd gebruikt voor het vervaardigen van wandelstokken en stokken voor zwepen.

De fauna in het Zalkerbos is uniek. Doordat de IJssel regelmatig overstroomt komen er veel zaden met het water mee die zich hier vestigen en voortplanten.

Deze foto geeft het vooroorlogse Wittenstein bij Kamperveen weer. 
Oorlogsverhalen van Groot IJsselmuiden (2/3): Cees Visscher, Kampen en Kamperveen Algemeen 2 mei, 12:53
Hendrik van't Veer één van de personen uit de verzetsgroep Wilsum.
Oorlogsverhalen uit Groot IJsselmuiden (3/3): De verzetsgroep Wilsum in beeld Algemeen 2 mei, 12:52
Afbeelding
Orgelconcert op Hemelvaartsdag door Evan Bogerd Algemeen 2 mei, 12:40