Afbeelding

Run op 83-ste Almanak kan beginnen

· leestijd 3 minuten Algemeen

(door Huib Strengers)

KAMPEN – Het is ieder jaar en feestje: de verschijning van de Kamper Almanak. Anno 2017 heeft het bijzondere boek als ondertitel Cultuur Historisch Jaarboek. Het is dan ook al jaren geleden dat alle gegevens van het verenigingsleven in de Almanak werd opgenomen maar niettemin is het altijd een run op het ‘Walkatearchief’ daags na de officiële presentatie. Drie duizend exemplaren die door Zalsman worden gedrukt vliegen over de toonbank bij het Historisch Centrum van de Volksbank, zoals de nieuwe naam luidt van het Walkatearchief aan de Burgwal.

Voor de liefhebbers is dan nog niet bekend wat de Kamper Almanak brengt. Er wordt op voorhand van uitgegaan dat het elk jaar opnieuw een boeiend overzicht is van de Kamper historie en gebeurtenissen van belangrijke aard. Zo wordt er eveneens aandacht geschonken aan personen die recent overleden zijn en zich inzetten voor de historie van Kampen. En het nieuws, zoals dat in de in Kampen verschijnende kranten in 2016 werd gebracht, wordt heel dunnetjes overgedaan in de zogeheten Kamper Kroniek die wordt bijgehouden door Jonnie Bosch. Alles eerst lezen en wat bijzonder genoeg is haalt de Almanak.

IJsselkogge

Maar liefst 27 schrijvers heeft de Almanak 2017 en telt 348 pagina’s. Een greep uit de onderwerpen. Het is niet verwonderlijk dat het boven water halen van de gezonken, of wellicht door de bemanning afgezonken, Kogge bij de monding van de Buitenhaven veel aandacht krijgt. Er is een heel katern aan geweid met een uitgebreide fotoreportage van vakfotograaf Freddy Schinkel en de amateurfotografen Remy Steller en Ernst Hupkes.

De laatste verrast met een geweldig ‘beeldverhaal’ over het voormalige Pesthuiscomplex en de omliggende bebouwing. Door het vertrek van het Stadsarchief in de zomer van 2016 verloor het complex op de hoek van de Vloeddijk en de Molenstraat haar laatste gebruiker. Gewapend met een camera heeft Hupkes het gebouw, oorspronkelijk uit 1538, in beeld gebracht.

Uiteraard is er na 1538 veel aan het gebouw en de omgeving veranderd zoals blijkt uit de fototoer van Ernst Hupkes. Het is te hopen dat bij nieuwe plannen voor de bestemming van het pand het oude wordt teruggebracht waar mogelijk en behouden waar aanwezig.

Met bijna dertig schrijvers ook zoveel verhalen en onderwerpen. Zo is er van het GroenLinks raadslid en botanicus Niels Jeurink een uitgebreid verslag van het twintig jaar botaniseren, het (onder-)zoeken van planten, in de IJsseldelta. Welke soorten doen het goed en welke vallen terug.

André Troost gaat voor de verre historie met een artikel over 3.300 oorkonden, de chartercollectie genaamd, die in Stadsarchief te vinden is. Het oudste stuk uit 1251 en het jongste uit 1804. Deze collectie zegt veel over de ontstaans- en wordingsgeschiedenis van Kampen.

Sigaretten van Goosen

En wie zegt er niet ‘even naar Goosen voor sigaretten’. Jeany van den Berg staat stil bij het familiebedrijf dat naast na de eerste zaak in de Oudestraat inmiddels drie zaken in de stad heeft. Geraart Westerink herdenkt het overlijden van Kees Hardeman om 9 november vorig jaar. Hardeman was docent drama aan de Christelijke Academie voor Expressie door Woord en Gebaar. Na zijn pensioen zette hij zich bijzonder in op en voor De Koggewerf.

Jan Visser

Sinds een aantal jaren kent de Kamper Almanak de portrettengalerij. Er wordt door de ‘Walkate huis-kunstschilder’, Martin-Jan van Santen, in zijn geheel eigen stijl, een portret gemaakt van een persoon die zich op een uitgesproken manier inzet voor gebeurtenissen te bate van de stad Kampen.

Jan Visser, voormalig inspecteur van het Lager Onderwijs in Kampen, viel de eer te beurt op doek vereeuwigd te worden. Visser is geboren in het Noord Hollandse Abbekerk en heeft zich in Kampen voor tal van zaken ingezet. Onder andere rondleidingen door de stad, maar daarbij is hij een keer ‘betrapt’ op het niet Kampenaar zijn vertelde de trotse Jan Visser. “Je geeft je echt wel bloot als je poseert voor zo’n portret en dat is niet even makkelijk. Mét colbert jasje of zonder, telkens opnieuw proberen. Maar het werd met colbertjasje want daar is mijn lintje van de Ridderorde op gespeld”. Het portret van Visser in het zevende in de portrettengalerij. Visser werd in de jaren tachtig voorzitter van de Verenigde Gasthuizen, was voorzitter van de Kamper Canon en is lid van de Raad van Toezicht van het SNS Historisch Centrum.

De Almanak is nog steeds voor iedereen beschikbaar, maar wordt niet meer huis aan huis verspreid. De geïnteresseerde moet het boekwerk afhalen bij het SNS Historisch Centrum.

Afbeelding
Dudok muziekdagen 2024 met 'Naar bed met Bach door Hannes Minnaar (4 foto's) 4 foto's instagram gisteren
Afbeelding
KHC wint met ruime cijfers in aanloop naar beslissend weekend Sport instagram gisteren
Afbeelding
's-Heerenbroek niet doortastend genoeg tegen Zwolsche Boys Sport instagram gisteren