Afbeelding
Nick de Vries.

Taalcoaches helpen vluchtelingen hun draai vinden in Kampen

· leestijd 3 minuten Algemeen

(door Nick de Vries)

KAMPEN - Een grote schaal gaat rond, met koffie, thee, zelfgebakken koekjes, en andere lekkernijen. Het beste servies staat op tafel. Lina Alihussain zorgt dat het niemand aan iets ontbreekt. Nee, dit is geen verjaardag, zo gaat het altijd als het Syrische gezin Alihussain, gasten ontvangt. Deze ochtend is de taalcoach van Lina op bezoek. Het taalcoachproject is Een initiatief van Stichting Welzijn Kampen waarmee nieuwkomers het Nederlands krijgen aangeleerd.

Carin Westendorp is één van de vrijwillige taalcoaches van Welzijn, al heeft ze het zelf liever over ‘taalmaatje’. Ze komt al een jaar bij het gezin over de vloer en heeft een hechte relatie met Lina opgebouwd. “Ik praat met haar over van alles. Over Nederland, over het leven in Syrië, over haar toekomstplannen. Het is heel goed dat ze iemand heeft om mee te praten, want als je als gezin in Nederland aankomt en de taal niet spreekt, dan kan dat erg eenzaam zijn. Tijdens die gesprekken leert ze de taal vanzelf en inmiddels kan ze al aardig Nederlands. Met mij kan ze uren kletsen.”

Schaamte

Buiten de deur is Lina toch minder spraakzaam dan ze zelf zou willen. “Ik zou graag met de mensen praten, maar ik ben erg onzeker over mijn Nederlands. Als mensen mij onverwacht aanspreken, dan schaam ik me. Dan durf ik niets te zeggen en zeg ik maar dat ik ze niet begrijp. Bij de supermarkt zeg ik ‘hoi, bedankt en doei’. En dat terwijl ik het heel leuk vind om met mensen te praten. Ik ben gewoon bang dat mensen vinden dat ik het niet goed genoeg kan.”

Het leren van een nieuwe taal is een grote investering. Zeker voor iemand van 36 die alleen Syrisch spreekt en na haar twaalfde nooit meer op school gezeten heeft. De gesprekken met de taalcoach moeten Lina meer zekerheid geven. Ze zorgen ervoor dat de taalvaardigheid die zij opdoet tijdens de inburgeringscursus (drie lesdagen per week) ook daadwerkelijk blijft hangen.

De Taalcoaches van Welzijn Kampen helpen niet alleen bij het leren van de taal, ze kunnen nieuwkomers ook enigszins wegwijs maken in hun nieuwe thuisland, ze zorgen ervoor dat ze zich wat meer thuisvoelen. “Het is niet niks als je in een nieuw land je leven op moet bouwen”, vertelt Esther de Ruiter van Welzijn Kampen. “Als je zelf ooit verhuist bent, dan weet je wat daar allemaal bij komt kijken. Dat is een heel stressvolle, hectische tijd. Bovendien moet je je zorgverzekering regelen, een huisarts regelen, een school voor je kinderen. Allemaal in korte tijd, terwijl je de taal niet spreekt. In je ééntje is dat onmogelijk. Wij van Stichting Welzijn Kampen proberen de nieuwkomers hierin met verschillende vrijwilligers te begeleiden. Een heel intensief traject dat vervolgens aangevuld wordt met de taalcoaches.”

Kampen prettig om te wonen

Lina kwam 2,5 jaar geleden met haar twee kinderen in Nederland, nadat haar man een half jaar eerder al arriveerde. Ze heeft haar draai in de samenleving inmiddels aardig gevonden. Ze vindt het erg prettig om in Kampen te wonen. Zeker als ze het vergelijkt met de steden waar enkele van haar Syrische vrienden een onderkomen gekregen hebben. “Het is hier rustig. De kinderen kunnen rustig buiten spelen. We worden gastvrij onthaald”, vertelt ze. Al merkt ze af en toe ook wel dat er wat argwanend naar mensen met een hoofddoek gekeken wordt. “Islam is niet goed denken ze. Soms roepen ze wat. Mensen zijn bang. Dat komt door Daesh (Arabische naam voor IS, red.). Daesh is niet goed”, vertelt ze een afkeurend gebaar maakt.

Taalcoach Carin Westendorp vindt het contact met andere culturen dat zij door haar werk heeft juist een enorme verrijking. “Als mensen wat meer met de culturen in contact kwamen dan zouden ze zien dat ze helemaal niet bang hoeven te zijn. Het is een warme cultuur, waar je gastvrij onthaald wordt, kijk naar de rijk gevulde tafel. Er zijn alleen wat barrières die omver geworpen moeten worden en een heel belangrijke is de taal.”

Lina hoopt dat zij in de toekomst het Nederlands zo goed machtig wordt, dat ze zich niet meer schaamt om ook buiten de deur met mensen te praten.Ze zou graag wat vrijwilligerswerk doen om met meer mensen in contact te komen. Ze houdt erg van koken. De keuken is haar domein. Kampenaren konden tijdens Full Color even van haar kookkunsten genieten, toen de door haar bereide Syrische maaltijden werden aangeboden. Zoiets zou ze wel vaker willen doen.

Haar man heeft inmiddels werk gevonden als automonteur. Hetzelfde werk als hij in Syrië deed. “En dat is maar goed ook”, zegt Lina, “want hij houdt er absoluut niet van om stil te zitten. Dan wordt hij heel onrustig.”

Wie Stichting Welzijn Kampen, afdeling Vluchtelingenwerk, wil helpen om mensen zoals Lina hun draai te laten vinden in de Kamper samenleving kan zich melden via info@welzijnkampen.nl of 038-332550. Afdeling vluchtelingenwerk is nog op zoek naar vrijwilligers voor tal van functies. Zoals: vrijwilligers die helpen bij zaken rond wonen en leven in Kampen, die voorlichting en advies kunnen geven op de spreekuren, die op kunnen treden als tolk, of die les kunnen geven in de Nederlandse taal. Ook personen die het leuk vinden om activiteiten te organiseren (bijvoorbeeld een kledingbeurs) mogen zich aanmelden.

Wethouder Wonink stampt de grond aan
Geveltuintjes Geerstraat volgende stap in aanpak binnenstad Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
's-Heerenbroek veroordeeld tot nacompetitie door verlies tegen Hattem Sport 14 uur geleden
Afbeelding
IJTC ontvangt eerste subsidie Kamper Sportakkoord (5 foto's) 5 foto's instagram 24 mei, 17:51