KORFBALLERS DOS DOEN ZICHZELF TEKORT

KAMPEN - De korfballers van KV DOS Kampen / Veltman hebben zichzelf tekort gedaan door met 18-18 gelijk te spelen tegen BEP. Halverwege de tweede helft had DOS de wedstrijd bij 16-12 in handen, maar ging het tactisch de mist in. DOS mocht haar handen dichtknijpen dat het toch nog een puntje pakte.

De laatste jaren speelden DOS en BEP vaker tegen elkaar, soms zelfs vier keer in een seizoen. Zowel op het veld als in de zaal gingen de punten vrijwel altijd naar de ploeg uit Purmerend. Slechts één keer pakte DOS een puntje mee. Afgelopen zaterdag leek het dan eindelijk zover te komen. DOS stond vanaf 4-4 steeds aan de goede kant van de score. Bep moest steeds in de achtervolging en dat lukte tot 10-10. Daarna pakte de thuisploeg een voorsprong van twee punten en hield die vast tot 14-12. Die stand bleef vijf minuten op het scorebord staan, waarna Matthijs Bastiaan met een schot van dichtbij en Esther Hamberg met een doorloopbal DOS ineens aan een 16-12 voorsprong hielpen.

En toen ging het mis. Bep maakte gebruik van de nieuwe wisselregel, waarbij een speler vervangen mag worden om even later weer terug te keren in het veld. Topschutter Mark Brugman, tot dat moment uitstekend verdedigd door André Beens (zie foto), ging uit het veld en mocht een minuut later in het andere vak de Purmerendse aanval versterken. DOS-coach Jan Wiegers reageerde niet meteen door Beens mee te wisselen. Vervolgens stond de wissel aan Kamper zijde te laat klaar en tot overmaat van ramp vergat de DOS-aanval bij het uitverdedigen een overtreding te maken, waardoor er geen ruimte was om te wisselen. Twee minuten later had Brugman twee keer gescoord. Opnieuw werd Brugman gewisseld, kwam na het volgende opnieuw in de aanval en scoorde prompt weer twee keer. Weg was de voorsprong van DOS en Bep rook haar kans. Voor de derde keer ging Brugman naar het andere vak, maar Wesley Doorn onderbrak de reeks van Brugmandoelpunten met een raak afstandschot. Die voorsprong werd prompt weer teniet gedaan door wie anders dan Brugman. De ongrijpbare aanvaller scoorde uit zijn eerste zeventien doelpogingen slechts twee keer, maar van zijn tien pogingen daarna verdwenen er vijf in de korf.

Bep dicteerde in de slotfase de wedstrijd en leek bij 17-18 de volle winst te pakken. Met nog drie minuten op de klok moest DOS opeens in de achtervolging. Het was Iris van Bruggen die een minuut voor tijd de dik verdiende gelijkmaker van afstand binnenschoot.

Na afloop stak Jan Wiegers de hand in eigen boezem: “We hadden vandaag twee punten kunnen pakken. Dat is niet gelukt, omdat we samen niet alert genoeg reageerden op de tactische wissels van BEP. Dat is zuur, maar we kunnen alleen maar naar onszelf kijken. Hier hebben we in ieder geval van geleerd.”

Doelpunten DOS: Linda van Keulen, Matthijs Bastiaan, Nikita Brehler en Esther Hamberg 3x, Iris van Bruggen, Daniël Lewerissa en Wesley Doorn 2x