Afbeelding
GBK

Villa Bovenhavenstraat gaat tegen de vlakte (nu echt)

· leestijd 3 minuten Algemeen

(door Nick de Vries)
KAMPEN - De villa aan de Bovenhavenstraat gaat tegen de vlakte. De raad heeft geen trek in een nieuwe aanbesteding die zou kunnen leiden tot restauratie van het pand. Dat gaat te lang duren, wordt te duur en geeft te veel onzekerheid. Door de afspraken met Mateboer aan te houden is er volgens de partijen zekerheid dat er voor 1 januari gesloopt wordt. De motie van SGP die opriep tot de sloop werd gesteund door 25 van de 31 raadsleden.

Wethouder Gerrit Jan Veldhoen heeft op aanvraag van de partijen nog wel toegezegd in gesprek te willen gaan met de huidige eigenaar Mateboer en de beoogde restaurateur BOEI om te kijken of zij kunnen samenwerken om het pand alsnog te restaureren, maar komt hier niets uit, dan wordt zo snel mogelijk gesloopt. Als er geen bezwaren worden ingediend al voor 1 januari 2018. Voor veel partijen was deze toezegging mede een reden om voor de motie te stemmen.
Aan de besluitvorming is een bijzonder en langslepend traject vooraf gegaan. In 2011 besloot de raad dat het pand aan Mateboer verkocht zou worden met restauratie als randvoorwaarde. Al die jaren gebeurde er niets en het pand verpauperde steeds verder. In de zomer van 2017 liet Mateboer weten dat restauratie niet meer mogelijk was. De wethouder stelde de raad toen voor het pand te slopen en historiserend nieuw te bouwen.
GroenLinks en D66 wisten dit te voorkomen, door tijdens die raadsvergadering op te roepen om besluitvorming uit te stellen. Er was nieuwe informatie beschikbaar. BOEI, die ook het schoolgebouw van de Stadskazerne van de sloopkogel had gered, had aangegeven dat zij het pand wel konden restaureren, zonder dat daar gemeenschapsgeld bij moest. Deze optie moest een kans krijgen, vond ook een meerderheid van de raad.
Hierop trok wethouder Veldhoen zijn oorspronkelijke raadsvoorstel in. Hij stelde nu voor om het pand opnieuw aan te besteden, zodat BOEI de kans zou krijgen om het pand te kopen. Tijdens het vragenuurtje met de pers gaf hij aan dat Mateboer zich niet aan zijn afspraken gehouden had en dat ontbinding dus geen juridische gevolgen zou hebben. Wel merkte hij zijdelings op dat die aanbesteding waarschijnlijk wel behoorlijk wat tijd in beslag zou nemen.
En daar zat hem voor de raad donderdagavond ook het knelpunt. Gerben de Koning Gans van de CDA-fractie benoemde de onzekerheden van een nieuwe aanbesteding. Ten eerste heeft Mateboer volgens hem al aangegeven te gaan procederen als het contract wordt ontbonden. “Vervolgens komt er een aanbesteding die een jaar in beslag neemt, dan moet er nog gerestaureerd worden en wat er uit de nieuwe aanbesteding komt is ongewis.” Het huidige contract biedt volgens hem een zekerdere uitkomst dan ontbinding en opnieuw aanbesteden. Reden voor de partij om het voorstel van de SGP-fractie te steunen.
De SGP-fractie benadrukte verder ook dat restauratie door BOEI, zeker niet kosteloos kon gebeuren, zoals GroenLinks voorstelde. De hiervoor benodigde aanbestedingsprocedure kost geld en dat moet de gemeenschap betalen. Jan Willem Schutte van de ChristenUnie ziet het niet zitten dat geld op te brengen. "De Bovenhavenstraat is geen monument. Als het gerestaureerd wordt, moet er 273.000 euro gemeenschapsgeld bij. Dat is maatschappelijk gezien niet verantwoord voor een pand dat geen monument is."
Ook wethouder Veldhoen gaf aan dat de optie om BOEI te laten restaureren de gemeenschap geld gaat kosten. Zij willen het pand namelijk slechts aankopen voor één euro. Het pand wordt dan wellicht wel zonder gemeenschapsgeld gerestaureerd, maar het staat op een stuk grond dat ook de nodige waarde heeft. Door voor één euro te verkopen, laat de gemeente een stuk kapitaal achter.
In het voorstel van de SGP wordt gesteld dat nog voor 1 januari 2018 gestart moet worden met de sloop en dat teruggebouwd moet worden in de geest van de huidige verschijningsvorm en passend binnen de kaders van het beschermd stadsgezicht. Voor het overige gebied moeten de betrokken partijen uiterlijk april 2018 samenkomen om een totaalvisie te formuleren.
Raadslid Albert Holtland uitte tijdens de vergadering kritiek op de rol van wethouder Veldhoen in deze kwestie. Wat is er de afgelopen zes jaar gebeurd, vroeg hij zich af? "Ik heb er geen enkel vertrouwen in dat u dit dossier tot een goed einde weet te brengen."
Volgens Veldhoen was er heel veel gebeurd, maar het meeste achter de schermen. Vooral de crisis op de woningmarkt heeft er volgens de wethouder voor gezorgd dat er nog geen actie ondernomen was. De gemeente is wel voortdurend in gesprek geweest met de ontwikkelaar om tot een plan voor een totale gebiedstransformatie te komen, maar hieruit kwam telkens geen bevredigend plan. Veldhoen verzekerde Holtland dat als deze motie aangenomen werd, er meteen actie ondernomen kon worden. Gesteund door die woorden zei Holtland de wethouder dan het voordeel van de twijfel te willen geven, maar hij wilde wel dat de wethouder de raad voortdurend op de hoogte zou houden van de vorderingen.
De motie is aangenomen door een ruime meerderheid van de raad. Enkel de PvdA, GroenLinks, D66 en een deel van de SP (Richard Boddeus en Lenie van Asselt) waren tegen de motie.

Afbeelding
Topband The Blue Grass Boogieman (Tim Knol, Douwe Bob) live in Café The Moonshiners Horeca Kampen 3 mei, 21:30
Afbeelding
Bandjesavond binnenstad Kampen: extra Hemelvaartseditie 2024 Horeca Kampen 3 mei, 16:33
Afbeelding
Nieuwe menukaart van De Bastaard met nieuwe gerechten, klassiekers en oude bekenden Horeca Kampen 3 mei, 16:22