Rein Teune

KORFBALLERS DOS SPELEN GELIJK IN TOPPER

KAMPEN -Met veel spanning was uitgekeken naar de topper tussen de ongeslagen koplopers KV DOS Kampen en Phoenix. Dat was terecht, want het werd een spannende wedstrijd. Beide koplopers bleven ongeslagen en beiden leden hun eerste puntverlies: 24-24.

Nu de eerste kruitdampen in de Eerste klasse zijn opgedroogd is duidelijk dat drie ploegen zullen strijden om het kampioenschap: KIOS Ruinerwold, Phoenix en DOS. Beide laatstgenoemden hadden de volle buit behaald in hun eerste vier wedstrijden en ontmoetten elkaar zaterdag in Zoetermeer. Het werd een harde wedstrijd, waarbij scheidsrechter Goeseijne ogen tekort kwam, zoveel gebeurde er in de persoonlijke duels. Jan Wiegers: “Hij floot zeker niet slecht, maar dit was een wedstrijd in een hoog tempo, waarbij alle koppels aan elkaar gewaagd waren. Er was over en weer het nodige fysieke geweld. Dan heb je eigenlijk een assistent-scheidsrechter nodig om het in de hand te houden. Nu bleef veel onbestraft. Phoenix kreeg twee gele kaarten, maar eigenlijk hadden we beiden ook een rode kaart moeten zien.”

De duels waren pittig, soms over het randje. Dat neemt niet weg dat Phoenix terecht samen met DOS aan de leiding gaat in deze klasse. Vooral verdedigend speelt de ploeg uit Zoetermeer sterk. In de reboundzone wonnen ze veel duels en mede daardoor moest de DOS-aanval het vaak met één schot doen. DOS mag van geluk spreken dat het schotpercentage boven de dertig uitkwam, waardoor de doelpunten wel bleven vallen.

In de eerste helft was DOS aanvallend scherp. Omdat ze ook verdedigend een goede wedstrijd speelde, kon het team van Wiegers bij 3-6 het eerste gaatje slaan. Bij 5-9 was het verschil vier doelpunten, maar daar kon DOS niet lang van genieten. Phoenix ging gevarieerder aanvallen en kroop dichterbij. Bij rust was bij 12-14 de aansluiting gevonden.

In de tweede helft waren de beide ploegen gelijkwaardig. DOS hield een kleine voorsprong tot tien minuten voor tijd. Phoenix kwam op 20-20 en de thuisploeg zette aan voor een eindspurt. DOS liet zich echter niet van de wijs brengen en pakte opnieuw een voorsprong: 21-23. Drie minuten voor tijd kwam Phoenix voor de tweede keer langszij: 23-23.

Het was Esther Hamberg die van afstand voor de laatste keer naar een voorsprong schoot: 24-23. Een halve minuut later antwoordde Phoenix met de 24-24. Phoenix kreeg kansen op de winnende treffer, maar miste die, terwijl aan de andere kant aanvoerster Linda van Keulen twee keer een vrije bal mocht nemen. Beide schoten raakten de bovenkant van de korf, maar vielen er niet in.

“Gezien het spelbeeld een terechte uitslag”, vond Wiegers, “dat hebben we deels ook aan onszelf te danken. We hebben zeker in de tweede helft onnodige doelpunten weggegeven en teveel fouten gemaakt in aanvallend opzicht. Passfouten, verkeerde keuzes en goede kansen gemist. Dan kun je wel vinden dat de tegenstander fysiek over het randje speelde, maar je moet ook naar jezelf kijken.”

DOS heeft nu samen met Phoenix de leiding in deze klasse, op één punt gevolgd door KIOS. Volgende week ontmoeten de beide concurrenten van DOS elkaar.

Doelpunten DOS: Linda van Keulen 7x, Matthijs Bastiaan 5x, Iris van Bruggen 4x, Wesley Doorn en Daniël Lewerissa 3x, Esther Hamberg (foto) 2x