Afbeelding

Motie ‘geen prostitutie’ aangenomen ondanks kritiek ‘verkiezingsretoriek christelijke partijen’

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN – Seksbedrijven die hun oog laten vallen op Kampen maken straks geen kans om een vergunning te krijgen. Een donderdag aangenomen motie van CDA, SGP en ChristenUnie (CU) die oproept van Kampen een prostitutievrije gemeente te maken zet een streep door eventuele ambities.

Met als kanttekening dat nieuwe landelijke prostitutiewetgeving met een nuloptie nog wel door de Eerste Kamer moet. Om die reden gaf wethouder Gerrit Jan Veldhoen aan nu nog geen gehoor te kunnen geven daar waar de motie vraagt om aanpassing van het bestemmingsplan. Sinds de opheffing van het bordeelverbod in 2002 zijn gemeenten verplicht minimaal één locatie aan te wijzen voor een eventueel sekshuis. Gemeenten die daar onderuit probeerden te komen, zijn gekapitteld door het Rijk aldus Veldhoen.

Overigens heeft Kampen momenteel geen enkel (legaal) sekshuis. Om die reden vonden de andere partijen, waaronder ook coalitiepartij VVD, de motie een staaltje verkiezingsretoriek. Nieke Jansen sprak namens haar eigen GroenLinks, maar ook D66, PvdA, SP en GBK van een ‘ontijdige motie’ over de ruggen van hen die het aangaat. Vanzelfsprekend is niemand in de raad voor vrouwenhandel benadrukte Jansen. De prostitutie op deze manier de illegaliteit in drukken maakt het probleem volgens haar echter eerder erger. Je bent dan immers de controle kwijt.

Lex Zweers van de ChristenUnie stelt juist dat het landelijke legaliseringsbeleid tot niets heeft geleid. Hij sprak van een ‘vals beeld van vrouwen die vrijwillig in de prostitutie zitten’. In werkelijkheid gaat het om uitbuiting en een moderne vorm van slavernij in zijn ogen. Het CDA liet in reactie op de wethouder weten te beseffen dat er nu nog niets wettelijk kan worden geregeld door de gemeente. Wel kan je met deze motie alvast voorsorteren.

‘Wereldvreemde motie’

De VVD liet bij monde van Elsa Pelleboer weten met name teleurgesteld te zijn in het CDA dat hiermee in haar ogen de weg kiest voor de christelijke dominantie, doelend op de meerderheid van CDA, CU en SGP. Ze noemde de motie die gaat over een onderwerp waarover de Eerste Kamer zich nog gaat buiten ‘wereldvreemd’.

Afbeelding
Topband The Blue Grass Boogieman (Tim Knol, Douwe Bob) live in Café The Moonshiners Horeca Kampen 3 mei, 21:30
Afbeelding
Bandjesavond binnenstad Kampen: extra Hemelvaartseditie 2024 Horeca Kampen 3 mei, 16:33
Afbeelding
Nieuwe menukaart van De Bastaard met nieuwe gerechten, klassiekers en oude bekenden Horeca Kampen 3 mei, 16:22