Afbeelding

Column burgemeester Bort Koelewijn: Ready for Take-off

· leestijd 3 minuten Algemeen

Handrem

In deze tijd voel ik mij soms een vliegtuig dat klaar is voor de start maar van de verkeersleiding maar geen toestemming krijgt om op te stijgen. Er gebeurt heel veel, maar de lijnen moeten nog worden uitgezet en bekrachtigd. De raadsverkiezingen zijn al weer een paar maanden oud, pas vorige week kon de gemeenteraad de wethouders benoemen voor de komende collegeperiode. Dat zijn de wethouders Jan Peter van der Sluijs, Albert Holtland, Irma van der Sloot en Geert Meijerink. Gefeliciteerd! De dag erop namen wij van de wethouders Gerrit Jan Veldhoen, Eibert Spaan en Marieke Spijkerman afscheid. Hartelijk dank! Het college lijkt nu compleet, maar niet voor lang. Onze gemeentesecretaris Jan Goedegebure bereikt de pensioengerechtigde leeftijd en neemt deze maand afscheid. Binnenkort hopen wij de selectieprocedure voor een nieuwe gemeentesecretaris af te ronden. Dan kunnen we aan de slag met ‘teamwork’.

‘Nieuwe Energie’

Tot op de laatste dag nam het ‘oude’ college besluiten, maar ergens wel met de handrem erop. Een nieuw college voor de voeten lopen, was het laatste wat het wilde. Tijdens de onderhandelingen over een nieuw coalitie-akkoord en over de samenstelling van een nieuw college hebben de gesprekspartners onder leiding van formateur Remmelt de Boer in de achterliggende twee maanden op een constructieve manier heel veel besproken. Normaal gebruiken b en w die tijd om een perspectiefnota te presenteren. Zeg maar een meerjarenbegroting waarin voorstellen worden gedaan voor noodzakelijke en gewenste uitgaven in relatie tot het beschikbare geld. In juni neemt de gemeenteraad daarover als regel een besluit. Dat traject moet nu nog worden ingezet, zodat het nieuwe college in samenspraak met de nieuwe gemeenteraad direct dit jaar de koers voor de komende jaren kan uitzetten. Veel uitstel kan dit niet meer hebben. Het coalitie-akkoord ‘Nieuwe Energie’ bevat een ruime hoeveelheid ambities!

Maastricht

Blij ben ik dat de collegevorming er nu op zit. Dat betekent dat nu ook concreet vertegenwoordigers van onze gemeente kunnen worden aangewezen voor de gemeenschappelijke regelingen waaraan Kampen deelneemt. En twee weken geleden vergaderde de VNG Overijssel waar een oproep werd gedaan voor deelname aan verschillende overleggroepen, zoals sociaal domein, ruimtelijk domein en financiën en om daarvoor voorzitters te leveren. Volgende week wordt de algemene ledenvergadering van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten in Maastricht gehouden en worden voor de landelijke commissies de voorzitters en leden benoemd. Het is voor Kampen op het nippertje dat kandidaten zich konden melden. Maar ook de voorbereidingen van die vergaderingen vroegen en vragen onze aandacht. In Maastricht wordt bijvoorbeeld gesproken over de omgang met tekorten in de jeugdzorg en het sociale domein en wordt een beroep op alle gemeenten gedaan om de gemeenten met grote tekorten gezamenlijk te helpen door het instellen van een Fonds Tekortgemeenten. Ook wordt daar gesproken over een Interbestuurlijk Programma. Dat komt erop neer dat het rijk samen met provincies en gemeenten in gezamenlijke doelen wil investeren. Op zichzelf klinkt dat wel goed, maar belangrijk is of er voldoende geld naar de gemeenten komt om in de praktijk aan de verwachtingen en mogelijke verplichtingen te voldoen. Ik denk bijvoorbeeld aan het gasloos bouwen en de energietransitie voor bestaande woningen. Best spannend hoe die vergadering zal verlopen. Ook Kampen zal zich op de voorstellen moeten bezinnen en bij de stemmingen een standpunt innemen. Het thema van het VNG jaarcongres is ‘over grenzen’.

Grenzen

Een thema dat voor Kampen allerminst nieuw is. Kampen neemt actief deel aan de regio Zwolle, wil met name de economische kansen die de regio biedt voor het bedrijfsleven en voor de inwoners verzilveren. De regio Zwolle is een regio die zich weinig aantrekt van provinciegrenzen. Gemeenten in Overijssel, maar ook in Gelderland, Flevoland en Drenthe nemen daaraan deel. En dat vinden we prima. Kampen onderhoudt actief de internationale contacten met onze zustergemeenten in Duitsland, Hongarije en Israël. Regelmatig ontvangen wij groepen uit Europa en andere werelddelen die zich in Kampen oriënteren op waterveiligheid. Wij ontvangen hen graag. Het jubileum met Eilat is onlangs met alle Partnersteden in Kampen gevierd en komend weekend is Kampen aanwezig in Rostock voor de internationale Hanzedagen. Onze Kamper kogge is deel van het openingsprogramma, de ontvangst van het bedrijfsleven daar en zelf mogen wij een terugblik geven op de Internationale Hanzedagen in Kampen. Dan wordt het nu echt wel tijd voor ‘ ready for take-off’.

Bort Koelewijn

Vraag het de burgemeester

"Ach, de gemeente gaat toch gewoon z’n eigen gang." Of toch niet? Het gemeentebestuur neemt maandelijks talloze beslissingen en kan daarbij niet iedereen tevreden stellen.

Besturen vraagt om het afwegen van belangen van verschillende groepen. Vraagt u zich ook wel eens waarom de gemeente nou net die ene beslissing neemt? Of wilt u juist dat zij ergens tegen in actie komt? Vanaf nu kunt u uw vraag rechtstreeks aan burgemeester Bort Koelewijn stellen door de vraag te mailen naar de redactie. Wij leggen tweewekelijks de meest interessante voor aan de burgervader. Zit u ook met een vraag? Mail deze dan naar redactie@brugmedia.nl met als onderwerptitel 'Vraag het de burgemeester'.