Deze bijdrage van Raadspraat is geschreven door Piet Bergstra van het Gemeente Belang Kampen.
Deze bijdrage van Raadspraat is geschreven door Piet Bergstra van het Gemeente Belang Kampen. Foto: Herman IJssel.

Raadspraat GBK: Over je graf heen regeren

· leestijd 2 minuten Algemeen

Terwijl ik (achter de schermen) bezig ben met het project Bloemen voor Bijen ben ik blij dat mijn voorstel van een verbod van het oplaten van (wens)ballonnen als hamerstuk door de commissie B&M ging. Ik vind het fantastisch dat onze gemeente een (kleine) bijdrage kan leveren aan het voorkomen van het leed dat dieren wordt aangedaan. Goed nieuws ook dat steeds meer gemeenten zich daarbij aansluiten: meer dan de helft van de gemeenten verbiedt of ontmoedigt ballonoplatingen. Nu vindt men namelijk gemiddeld nog 12 ballonnen per honderd meter strand! Vogels, vissen en zeezoogdieren kunnen in de ballonnen stikken en in de linten verstrikken, en de ballonresten dragen bij aan de plasticsoep. Dat wordt vaak niet gerealiseerd. Want de ballon die wordt opgelaten, komt uiteindelijk ook weer naar beneden. Het aantal gemeenten met een verbod is gestegen van 17% naar 24%!

Terwijl nog niet zolang geleden commissievergaderingen niet doorgingen en werden afgelast omdat er schijnbaar niets te melden was, stromen de agenda’s zo vlak voor de vakantie weer overvol. Ik vraag me dan af hoe dat kan? Kan dit niet anders? Moet dit niet anders? Vergaderen tot diep in de nacht is helemaal niet effectief. Hoe langer het duur, hoe meer mensen ‘afhaken’. Een goede, effectieve vergadering duurt niet langer dan 1,5 uur, aldus mensen die daarvoor geleerd hebben.

Klimaatakkoord
In de commissie Ruimtelijk Ontwikkeling werd gesproken over de Regionale Energie Strategie (RES). In het Klimaatakkoord krijgt de RES een belangrijke positie. De gemeenten zijn in 30 regio's ingedeeld. Wij horen bij west Overijssel. De bestuurlijke partners in West-Overijssel zijn de gemeenten Dalfsen, Deventer, Hardenberg, Kampen, Olst-Wijhe, Ommen, Raalte, Staphorst, Steenwijkerland, Zwartewaterland en Zwolle, het waterschap Drents Overijsselse Delta, Waterschap Vallei en Veluwe en Waterschap Vechtstromen en de provincie Overijssel. Samen moeten zij gaan bepalen welke bijdrage zij gaan leveren om de doelstellingen van de overheid te halen.

Energiebedrijf
Het is geen kwestie van mee willen doen: we moeten meedoen. Als we achterover gaan leunen en niets doen zal de overheid de ‘macht’ overnemen. Dan hebben we geen invloed meer. Dat moeten we niet willen. Houd er maar rekening mee dat de komende jaren het oer Hollandse landschap enorm gaat veranderen en nooit weer hetzelfde wordt. Ook in onze omgeving. GBK wil dat de gemeente Kampen een energiebedrijf opricht om zo zelf de teugels in handen te houden. Wij moeten bepalen wat waar komt. Dat de winsten terugvloeien naar de inwoners. De gemeente moet het participatieproces met de eigen inwoners en bedrijven zelf organiseren.

De feiten zijn dat de buren (Duitsland) subsidie krijgen om over te schakelen op gas, biomassa 10% meer CO2 uitstoot oplevert dan kolen, de regering over haar graf heen regeert door snel de klimaatwet door de Eerste Kamer te sluizen voordat de nieuwe Eerst Kamerleden geïnstalleerd gaan worden op 11 juni. En ondertussen stoot China in 4,5 dagen evenveel CO2 uit als Nederland in een heel jaar…

Ik wens iedereen een hele fijne zomer.