Deze bijdrage van Raadspraat is geschreven door Manfred Haveman van de PvdA-fractie.
Deze bijdrage van Raadspraat is geschreven door Manfred Haveman van de PvdA-fractie.

Cowboys, ze bestaan nog

· leestijd 1 minuut Algemeen

En nee, dan heb ik het niet over Clint Eastwood of Buffalo Bill. Nee, dan heb ik het over cowboys in de markt van zorg en jeugdhulp. Mensen die zich, willens en wetens, verrijken over de rug van een bijzonder kwetsbare doelgroep.

Zo zijn er voorbeelden van organisaties die kwetsbare jongeren en jongvolwassenen met zorgbehoefte vanuit heel Nederland naar Kampen halen, een PGB aanvragen voor begeleiding of begeleid wonen en verder min of meer aan hun lot overlaten. Daarmee ook een grote rekening veroorzakend bij de gemeente, die verantwoordelijk is voor de kosten van het PGB. Voor het huisvesten van deze jongeren worden panden, met name in de binnenstad, opgekocht, waar zij vervolgens voor veel overlast in de omgeving zorgen. Er is immers niet of nauwelijks begeleiding. De buurt wordt hier horendol van!

Nadat onze PvdA-fractie hier meermaals kritische vragen over had gesteld, gaat het college nu eindelijk een onderzoek doen naar dit soort praktijken. Maar met onderzoek alleen zijn we er natuurlijk niet! Er moeten duidelijker (kwaliteits)richtlijnen komen voor organisaties die zorg verlenen.

Informeren

Tijdens de laatste raadsvergadering werd gesproken over de slechte financiële vooruitzichten van Kampen. Wat vooral aan de orde was, was het informatieverschil over de grootte van de financiële problemen. De coalitiepartijen (CU, CDA, GBK en GroenLinks) waren door de wethouder van Financiën eerder op de hoogte gebracht dan de oppositiepartijen (SGP, VVD, Kampen Sociaal, D66 en PvdA), waardoor besluiten anders zijn genomen dan normaal gesproken zou zijn gedaan. Het college heeft daarmee de raad onvolledig en ontijdig geïnformeerd. Een populist zou zeggen ‘een politieke doodzonde’. De discussie eindigde in een ‘motie van treurnis’, een sterk politiek signaal.

21e eeuw

Tja, we kunnen er niet omheen. De supermarkten in Kampen mogen sinds kort op zondagen open. De gemeenteraad van Kampen heeft dit na een lang en zorgvuldig traject mogelijk gemaakt. Mensen zijn immers prima in staat om zelf keuzes te maken over de invulling van hun (vrije) tijd. Onze inwoners kunnen dat uitstekend met respect en tolerantie naar elkaar. Daar hebben wij alle vertrouwen in! En ook om ons volwaardig te presenteren op de markt van de toerist, vinden wij het van belang om mensen de mogelijkheid te geven inkopen te doen. Kampen is hiermee, als een van de laatste gemeenten in Nederland, weer bij de tijd.

Tot slot

Wij wensen iedereen een hele goede zomerperiode, vol met mooie nieuwe herinneringen.

Afbeelding
Topband The Blue Grass Boogieman (Tim Knol, Douwe Bob) live in Café The Moonshiners Horeca Kampen 3 mei, 21:30
Afbeelding
Bandjesavond binnenstad Kampen: extra Hemelvaartseditie 2024 Horeca Kampen 3 mei, 16:33
Afbeelding
Nieuwe menukaart van De Bastaard met nieuwe gerechten, klassiekers en oude bekenden Horeca Kampen 3 mei, 16:22