Afbeelding

Het Kamper Uien Koor jubileert in theater

· leestijd 2 minuten Cultuur

(door Nick de Vries)
KAMPEN - Een koor oprichten in een stad waar al vijftig koren zijn? Is dat niet een tikkie overbodig? Toen de, helaas onlangs overleden, Willy van der Ploeg tien jaar geleden in Kampen kwam wonen, vond zij in ieder geval van niet. Ze richtte Het Kamper Uien Koor op dat direct startte met zestig zanglustigen. Tien jaar later, aan de vooravond van de  grootse jubileumavond, concludeert de voorzitter, Marianne Schokkenbroek, dat het inderdaad niet zo'n slecht idee was.

Schokkenbroek doet dat in het voorwoord van het programmaboekje van het jubileum. Hierin somt zij ook een lijst van optredens en successen van het koor op. Zo werkten de uien mee aan het boek van Paul Reichenbach ?Kampen in Tekst en Muziek' en zette het koor zich in 2014 in voor de actie Op de Bres voor MS, waarmee zij in samenwerking met Zwolle en Raalte 44.500 euro ophaalde. Al lezend wordt duidelijk, het koor mag dan nog maar kort bestaan, het heeft zich zowel op de podia als in de media duidelijk zichtbaar maakt.

Dat is dan ook een van de ambities van het koor. Drie jaar geleden werd Margriet Bruggemans dirigent. Ook onder haar bezielende leiding bleef de gezelligheid voorop staan, maar er sloop ook een vleugje meer professionaliteit in het koor. ?Ik probeer een prettige balans te vinden?, zegt de dirigente zelf. ?Ik gooi af en toe de beuk erin, maar aan het einde van de avond moet iedereen vrolijk naar huis gaan.?

Volgens de geschoolde Bruggemans, die nog twee andere koren onder haar hoede heeft, ligt het niveau van het Uienkoor opvallend hoog. ?Als je nagaat dat de gemiddelde leeftijd zo rond de zestig ligt, het jongste koorlid 35 jaar is en de oudste persoon zeventig is, dan is het verbazingwekkend hoe goed meerstemming gezongen wordt. Hiervoor heb je een uitstekend gehoor, goede stem en goed geheugen nodig. Doorgaans wordt dat minder als je ouder wordt, maar bij ons is daar weinig van te merken.?

Als het aan de dirigente ligt wordt het niveau de komende jaren alleen maar hoger. Organisatorisch is alles al dik in orde, met een bestuur dat ervoor zorgt dat de sfeer volgens haar beter is dan in menig ander koor. De publiciteit wordt verzorgd door Reinita Weijmer, eveneens vervangend voorzitter, die ervoor zorgt dat het koor regelmatig het nieuws haalt en dat de naderende jubileumavond de Kampenaren niet kan ontgaan.

Bruggemans zelf is verantwoordelijk voor de professionalisering van het muzikale gedeelte. ?Enkele jaren geleden heb ik geroepen dat het koor zo goed is, dat het wat mij betreft theatervoorstellingen zou kunnen doen. Mensen vonden dat toen wat overdreven. Het optreden in de Stadsgehoorzaal is onze eerste stap in die richting. Wat mij betreft gaan we dat veel vaker doen. Dit is wat mij betreft een voorbode voor iets moois.?

Het Kamper Uien Koor treedt in de Stadsgehoorzaal op met het eigen vertrouwde ?Ajuin? combo waarmee het volgens Bruggemans een genot is om mee te spelen. Het wordt volgens de organisatie een spetterende feestavond die begint met wat ouder materiaal van het koor. Vervolgens komt er een blokje met nummers van Doe Maar, dat wordt beleid door de Kamper band Doe Maar Na. Hierna komt een blokje met wat nieuwer ingestudeerd werk en het geheel wordt afgesloten met een nazit, waarbij het Duo Remix optreedt.

De jubileumavond vindt plaats op 10 oktober in de Stadsgehoorzaal en begint om 19.30 uur. De zaal is open om 18.30 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar voor vijf euro kinderen tot 12 jaar 2,50 euro aan de kassa van de Stadsgehoorzaal of via www.stadsgehoorzaalkampen.nl en bij de leden van het koor.

 

Het koor repeteert met de Doe Maar Na band. Foto Erik Pieck.

 

 

 

 

 

 

Artist impression Erfgenamenstraat
Informatiemoment nieuwbouwappartementen Erfgenamenstraat Algemeen Ingezonden 3 uur geleden
De roze entree in de dependance van SMK waarna men zich herboren voelt
Vrouwenkracht geëtaleerd via het moederschap bij Stedelijk Museum Kampen Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Column Ondernemen in Kampen: Worden we binnenkort allemaal honderd? Algemeen 8 uur geleden