Johan van der Kolk

Winnend DOS slaat na rust toe tegen zwalkend Go-Ahead Kampen

· leestijd 2 minuten Sport

(door Gerard Meijeringh)

KAMPEN – DOS Kampen heeft zaterdag de derby tegen Go-Ahead Kampen met 2-4 gewonnen. Daar zag het in de rust niet naar uit, toen Go-Ahead op een 2-0 voorsprong stond. Na rust draaide DOS de wedstrijd volledig om. Met vier treffers pakte een fel DOS een verdiende zege tegen een na rust zwalkend Go-Ahead.

DOS kreeg al na een kwartier een tegenslag te verwerken. Na een forse overtreding van Sven Hellendoorn kon Erik Rotman niet verder. De arbiter was mild voor de speler van Go-Ahead met een gele kaart. Bas Adema was de vervanger van Rotman.

In de 18e minuut viel de eerste kans in deze derby te noteren. Adi Draganovic bediende Wilbert Wessels. Die tikte de bal uit een moeilijke positie naast. In de 24ste minuut kwam Go-Ahead op voorsprong. Michael Lanting stond aan de basis met een uitstekende pass. Uit een goede voorzet van Hellendoorn scoorde Wessels de openingstreffer.

Go-Ahead stond organisatorisch prima en had weinig te duchten van DOS. In de 33ste minuut werd de score verdubbeld. Adema liet zich in de luren leggen door Samir Merraki. Die maakte het vervolgens goed af. DOS kon voor de rust weinig uitrichten. In de 34ste minuut was de ploeg even gevaarlijk. Go-Ahead-keeper Niek Bongers bracht redding op een schot van Jochem van Putten. Vlak voor rust kwam Jochem van Putten net tekort om na een goede voorzet de bal binnen te tikken. In de tegenstoot ontstond een grote kans voor Go-Ahead. Lanting stuurde Wessels weg met een goede pass. Wessels ging vervolgens om keeper Dijkstra heen, maar zijn inzet werd onschadelijk gemaakt door DOS.

In de tweede helft was het beeld compleet anders. Bram van Enk kon niet verder, zodat

Go-Ahead-trainer Marco Roelofsen omzettingen moest doen. Dat pakte niet goed uit. DOS ging furieus van start en zette veel druk op Go-Ahead. Dat leidde gelijk tot dreigende situaties voor het Go-Ahead-doel. Al in de 49ste minuut had DOS succes. Van Putten omspeelde keeper Bongers en schoot de 2-1 binnen. Go-Ahead had het lastig, maar kreeg wel de gelegenheid om wat terug te doen. Samir Merraki verscheen alleen voor doelman Dijkstra, maar vuurde net te hoog.

In de 63ste minuut bracht DOS-trainer Marcel Post Allan Bakker voor nog meer aanvallende impulsen. Een minuut later viel de gelijkmaker. Na een handsbal van de na de rust ingevallen Niek van Enk ging de bal op de stip. Bas Adema schoot de penalty binnen. Go-Ahead was het helemaal kwijt, maar bleef af en toe gevaarlijk. Zo raakte Lanting de lat en schoot Nick Hendriks naast. De organisatie bij Go-Ahead werd naarmate de tweede helft vorderde, echter steeds slordiger. Spelers liepen uit positie en ballen werden lukraak ingeleverd. Een derde treffer van DOS hing in de lucht. De 2-3 viel in de 86ste minuut. Keeper Bongers kon in eerste instantie nog redding brengen op een schot van Bakker. In de rebound scoorde Van Putten. In de blessuretijd besliste DOS het duel en gooide het nog wat zout in de wonden van Go-Ahead dat helemaal de weg kwijt was. Lanting draaide zich vast en Twan Knul strafte dit geklungel genadeloos af.