Afbeelding
Foto: Tennekes

Onmachtig IJVV verliest dik van uiterst doeltreffend DOS Kampen

· leestijd 2 minuten Sport instagram

(door Arjan Knul)

IJSSELMUIDEN - In een derby die nooit echt ontbrandde heeft DOS Kampen eenvoudig gewonnen van IJVV. Individuele fouten bij de IJsselmuidenaren, resulterend in tegentreffers, waren er debet aan dat IJVV al snel achter de feiten aan liep. Na de 0-2 van DOS leek de wedstrijd al gespeeld, waarna de score nog opliep tot 0-4.

Eerst onderschepte Allan Bakker een foute inspeel-pass. De aanvaller rondde bekwaam af met een lob over IJVV-doelman Roy van Dijk. Ook de 0-2 kwam tot stand na een inschattingsfout van de IJVV-defensie. Ditmaal was het na een lange bal van DOS Kampen dat er niet goed werd geanticipeerd. Vincent Huisman wist vervolgens uit een lastige hoek met een droge schuiver Van Dijk te passeren. Het waren hoogtepunten in een tot dan toe weinig opwindende wedstrijd. 

IJVV zakte in en liet het initiatief aan DOS. De Kampenaren op hun beurt waren op hun hoede voor de counter van IJVV en niet heel overtuigend in balbezit. Afgezien van een prachtige derbysfeer viel er voor de neutrale toeschouwer nog niet zo veel te genieten. IJVV moest na de opgelopen achterstand meer lef tonen in aanvallende zin. Het lukte de ploeg nauwelijks. Captain Gerjon van den Berg was vanaf het begin in de punt van de aanval geposteerd, maar ook dat had niet het gewenste resultaat. 

In het eerdere duel dit seizoen op sportpark De Maten had dit nog goed uitgepakt voor IJVV, met een verdienstelijke remise als resultaat. Deze keer werd Van den Berg scherp verdedigd en geen ruimte gegund. Ook in de tweede helft kwam IJVV niet tot een uitgespeelde kans en was het enige wapenfeit een kopbal van Mano Dokter. Een bal die voorlangs het doel van DOS-keeper Fariz Mesud ging. De rustig spelende Mesud hoefde in deze wedstrijd vrijwel niet in actie te komen, wat illustratief was voor de onmacht bij IJVV. 

DOS leek het wel prima te vinden. De ploeg sloeg normaals toe. Bakker profiteerde opnieuw van slordig balverlies op het middenveld bij IJVV. Hij schoot de bal hoog in de touwen achter Roy van Dijk. De fraaiste treffer echter kwam op naam van Ayoub Lakhloufi, een van de invallers aan de kant van DOS in het laatste kwartier. Lakhloufi werd met een steekpass bediend door de eveneens in het veld gebrachte Twan Knul. Lakhloufi kapte in de zestien zijn tegenstander uit en schoot met links stijlvol de bal in de kruising en daarmee was de eindstand van 0-4 een feit. 

Met twee treffers had Allan Bakker een belangrijk aandeel in de zege. “We hebben IJVV meteen bij de strot gegrepen”, sprak de aanvaller na afloop, om er aan toe te voegen: “Ik denk niet dat zij echt veel kansen hebben gehad. Voor mijzelf is het natuurlijk prachtig om in een derby als deze bepalend te kunnen zijn. In de tweede helft hebben we geprobeerd om de wedstrijd dood te maken. In de eerdere derby tegen IJVV waarin we met 2-0 voor kwamen maar ook zomaar nog hadden kunnen verliezen, slaagden we daar niet in. Ik denk dat we nu volwassener zijn in ons spel dan destijds.” Bakker kampte in de aanloop naar de derby nog met een kuitblessure, maar had daar in de wedstrijd geen last meer van. 

IJVV-trainer Han Hanekamp constateerde na afloop dat zijn team helaas geen vuist had kunnen maken. Hanekamp: “DOS slaagde er goed in om hoog druk te zetten en daar hadden we het moeilijk mee. Doordat de ruimtes groot waren slaagden we er niet goed in om in de duels te komen. Al hielden we na de 2-0 wel goed stand tot aan de rust.” Hoewel Hanekamp stevige baalde van de nederlaag verlegde hij zijn focus alweer naar het komende duel. IJVV is nog altijd in een strijd gewikkeld voor lijfsbehoud. 

Voor DOS is het consolideren van de derde plek de opgave. Hoewel de ploeg van trainer Johan Pitstra zich daar goed heeft weten te nestelen zal het nog een opgave worden. Wat meehelpt is een serie overwinningen zoals nu het geval is. Over de derby zij Pitstra: “Steyn van Ark had bij ons een vrije rol gekregen en ik had de indruk dat IJVV het daar lastig mee had. Over 90 minuten hebben we heel weinig weggeven en wij hadden hier zelfs dikker kunnen winnen.” 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding