Afbeelding
Aangeleverd

De zin en onzin van diverse apps

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

Apps, ze hebben voorlopig de toekomst omdat zeker in de Westerse wereld bijna iedereen een smartphone heeft. Maar hoe scheid je het kaf van het koren? Welke meldingen zet je het liefste uit? Een aantal tips om ervoor te zorgen dat je weer de baas wordt over je eigen smartphone, in plaats van andersom.

Smartphone beschermen

Het zijn leuke apparaten, maar de smartphone moet geen blok aan je been worden. Laten we ook de duurzaamheid in ogenschouw nemen. Koop gewoon één keer een goede smartphone en probeer daar zo lang mogelijk mee te doen. Bescherm het apparaat tegen ongelukjes, je hebt hier diverse telefoonhoesjes voor. Voor elk model bestaan er namelijk andere hoesjes, zo is er een speciale Samsung S21 FE hoesje voor de gelijknamige telefoon. Geen krassen en barsten meer, en je bent duurzaam bezig.

Hoger doel

De stappenteller is voor de één een handige app die de gebruiker in beweging houdt, voor de ander een onlogische data-vreter omdat hij of zij toch al genoeg loopt. Met andere woorden: denk goed na over het hogere doel van een app. De meldingen van het nieuws zijn een ander bijvoorbeeld. Hoe urgent is een storm in Australië als je in pakweg Nieuw-Vennep woont? Dat klinkt egoïstisch, maar tenzij je de mogelijkheid hebt om die storm te voorkomen, heeft het weinig zin om via allerlei getril en gepiep op de hoogte te blijven van zaken waar je geen invloed op hebt, maar die je hersenpan wel aan de gang houden.

Logisch denken

Het is veelal een kwestie van logisch nadenken over de functie van een app. Zo werd er met veel bombarie een app aangekondigd waarop je kan zien hoe lang het duurt voordat je bestelde pizza arriveert. Met een beetje verveling is niks mis, maar tussen het bestellen en ontvangen constant gaan zitten kijken waar je pizza blijft is wel een beetje zonde van de tijd. En ook hier geldt: je hebt er weinig invloed op. Dus waarom zou je die app installeren?

Terug naar de basis van de echte vakantie

Dat is toch de romantiek die je van een vakantie verwacht: dat je met handen en voeten een visje moet bestellen of de weg vraagt aan locals. Natuurlijk kun je je smartphone in de lucht houden, die via een vertaal-app met robotstem slecht lopende zinnen formuleert. Als je alle mini-probleempjes maar dichttimmert met je smartphone, blijft er echter weinig spontaniteit over en dat is juist waarom je je in den vreemde begeeft. Ook zonder routeplanner kom je op de meest verrassende plekken terecht, die in geen enkel blog vermeld worden. Durf eens te verdwalen, zowel in een andere omgeving als in de communicatie.