Gemeente Kampen presenteert eerste fase nieuwe huisstijl

· leestijd 2 minuten Partnerbijdrages

KAMPEN - Een gemoderniseerd, gestileerd gemeentewapen, het woord Kampen geschreven in de unieke letter Floris en een schildje met de 'K'. Deze drie elementen vormen samen de eerste fase van de nieuwe huisstijl van de gemeente Kampen. Het nieuwe ontwerp is in nauwe samenspraak met een delegatie van de raad tot stand gekomen en op 31 januari door het college vastgesteld.

Een eerdere ontwerp sneuvelde omdat zowel de raad als betrokken burgers van mening waren dat het wapen van Kampen onderdeel moet blijven uitmaken van de huisstijl van de gemeente. Naar aanleiding hiervan kreeg bureau Garage uit Kampen het verzoek om met een aantal nieuwe ontwerpen gekomen met daarin het wapen van Kampen verwerkt. De nieuwe ontwerpen zijn voorgelegd en besproken met een afvaardiging van de raad. Opmerkingen ter verbetering zijn door bureau Garage in het definitieve ontwerp verwerkt dat vandaag door het college werd vastgesteld.

Burgemeester Bort Koelewijn: "Ik ben blij dat er na de commotie van vorig jaar nu een ontwerp ligt waar alle betrokkenen zich in kunnen vinden. Het nieuwe ontwerp straalt de ambitie en het imago van de gemeente uit en tegelijk de oude historie van onze stad. Ik ga ervan uit dat onze nieuwe huisstijl bijdraagt aan een betere zichtbaarheid en herkenning van de organisatie bij onze doelgroepen.".

De elementen
Het nieuwe ontwerp bestaat uit een gestileerd wapen, het woord Kampen in de letter Floris en een schildje met de letter 'K'. "Dat er veel waarde wordt gehecht aan de instandhouding van het gemeentewapen in de nieuwe huisstijl moge duidelijk zijn", aldus de gemeente. "Het wapen heeft een krachtige symbolische en picturale waarde. Het wapenschild staat voor vrijheid, oftewel bescherming van de burgers. Hierdoor voelen we ons in de stad thuis. Het geeft ons identiteit. Het inmiddels gedateerde wapen in het huidige logo is in een modernere, gestileerde en eenvoudige versie teruggekomen."

Het woord Kampen staat in de letter Floris. Een belangrijke inspiratiebron voor deze unieke, door de ontwerper zelf ontworpen letter, is de stad Kampen geweest waar hij woont en werkt. De letter heeft een Middeleeuwse uitstraling, maar is door zijn constructie volgens de ontwerper juist heel eigentijds. Kampen is een historische stad met hedendaagse ambities. Een letter die Kampen op het lijf geschreven staat. "Met de plaatsing van het ® Registeren trademarkteken achter het woord ontstaat er een woordbeeld. In plaats van de gebruikelijke R staat de Kamper K in het schild geplaatst."

Flexibel inzetbaar logo
De flexibele kracht van het schildje met de K zorgt ervoor dat volgens de ontwerper op heel treffende wijze samenhang kan worden verbeeld. Bijvoorbeeld door de zeven verschillende kernen elk afzonderlijk voor het schildje te plaatsen. "Een IJsselmuidenaar of Wilsummer zal zich hierdoor ook herkend en erkend voelen in de gemeente Kampen. Wat er ook voor het schildje wordt geplaatst, het neemt meteen de identiteit van de gemeente Kampen aan. Of het nu gaat om parkeerbeheer of om het college. Het schildje is flexibel inzetbaar van auto tot briefpapier, van kliko tot touringcar."

Nu het college het nieuwe ontwerp heeft vastgesteld wordt de huisstijl verder ontwikkeld en zal zo spoedig mogelijk gestart worden met de invoering ervan. De middelen worden waar mogelijk in fasen vervangen en voorzien van de nieuwe huisstijl. De kosten van het ontwerp en de vernieuwing worden uit bestaande budgetten bekostigd.