'Een beetje diepgang wordt wel gewaardeerd'

· leestijd 2 minuten Partnerbijdrages

KAMPEN - 'We geloven in wat we doen en we doen wat we geloven', zo vat voorzitter Lauris van Eekeren het werk van Youth for Christ (YfC) Kampen samen. De zelfstandige stichting, die gelieerd is  aan YfC Nederland, is gericht op het bereiken van jongeren in de gemeente Kampen om hen te ondersteunen in hun persoonlijke ontwikkeling en groei.  "We merken al jaren dat jongeren op zoek zijn naar waar het echt om gaat in hun leven. Dat oppervlakkige hoeft niet, een beetje diepgang wordt wel gewaardeerd."

Youth for Christ is een wereldwijde jongerenbeweging die actief is in 125 landen.  In 1968 ontstond YfC Kampen met als drijfveer om het geloof in God en het verlossende werk van Jezus Christus bekend te maken onder jongeren. "Onze vrijwilligers delen niet alleen het geloof, maar hebben ook een  'hart' voor jongeren", meldt Van Eekeren. Zo worden er lokale activiteiten ontplooid waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen algemene activiteiten om jongeren een zinvolle vrijetijdsbesteding te geven en cursussen gericht op het laten kennismaken met het christelijke geloof. De activiteiten en cursussen vinden veelal plaats in jongerencentrum 'De Mix'  aan de Venestraat 8 te Kampen.

Veilige plaats
Cursussen die gericht zijn op het laten kennismaken met het christelijk geloof zijn Youth Alpha en als vervolg daarop Youth Beta. Hierin kunnen jongeren kennismaken met (thema's uit) het christelijke geloof en deze thema's ook verdiepen. Jongeren krijgen hiervoor informatie aangereikt zodat zij zelfstandig hierin keuzes kunnen maken. Daarin is ruimte voor het persoonlijke verhaal van de jongeren.
"Daarnaast bieden we algemene (welzijns)activiteiten aan die gericht zijn op het bieden van gezelligheid, ontmoeting en vrijetijdsbesteding op een verantwoorde manier", legt Van Eekeren uit. Activiteiten zijn het vrijdagavond tienercafe, SuperWoman/Ladiesnights (12-18) en het zaalvoetbaltoernooi The Mall. Opmerkelijk is dat YfC in het jongerenwelzijnswerk vaak makkelijk contact legt met Turkse jongeren. "Je ziet dat de normen en waarden die je hanteert goed bij hun overwegende geloof aansluiten en ze zich daarom makkelijk thuisvoelen."
YfC is onafhankelijk, maar werkt wel vanuit een interkerkelijke oritatie. "We zijn niet exclusief gericht op een bepaalde kerk of christelijke gemeenschap. Wel ontvangen wij soms giften van kerken en werken wij samen met kerken en andere christelijke gemeenschappen. In opdracht van de gemeente Kampen zijn wij in staat om daarnaast professioneel jongerenwelzijnswerk te bieden, zoals (ambulant) jongerenwerk en het exploiteren van tienercentra, daarbij gebruik makend van professionals en de kennis en ervaring van Youth for Christ Nederland. De gemeente is nu bezig met de voorbereiding van een aanbesteding voor een tienercentrum in Kampen, waar we door de gemeente voor uitgenodigd worden, en daar doen we graag aan mee," vertelt Van Eekeren.    
Bij alle activiteiten vindt YfC Kampen het belangrijk om aandacht te hebben voor de jongeren en hen een veilige plaats te bieden waar ze hun persoonlijke vragen of problemen kunnen delen en zichzelf kunnen zijn.

Samenwerken

YFC is op zoek naar wat jongeren beweegt, gaat gesprekken met ze aan en wil jongeren helpen op een positieve manier iets van het geloof uit te dragen.  "De kracht van YfC Kampen zit hem in de vrijwilligers die erg betrokken zijn", vindt Van Eekeren. "Als interkerkelijk organisatie willen we de komende jaren meer investeren in samenwerken met verschillende kerken en meer betrokkenheid. Door gezamenlijk op te trekken kun je meer effect bereiken, want uiteindelijk heb je een overlappende missie. Jongeren boeit het tegenwoordig niet zo veel meer van welke kerk of gemeenschap je komt maar ze kijken meer of het geloof iets voor hen is of niet."
Jongeren zijn volgens de voorzitter van de stichting nog en ogenschijnlijk steeds meer op zoek naar de zin van het leven en hun eigen identiteit. "Veel meer dan vroeger krijgen ze via diverse media informatie binnen en moeten hun positie daarin vinden. Daarom is het complexer geworden en proberen wij ze informatie over het christelijk geloof aan te reiken zodat ze in staat zijn een keuze maken die het best bij ze past".  Jongeren die naar YfC Kampen komen zijn geïnteresseerd in het geloof of willen gewoon lekker voetballen of chillen. "En als je ziet hoeveel er hier binnenkomen dan ben ik soms echt verbaasd." Voor meer informatie: www.yfckampen.nl


(door Hermijn Bloemhard)

Afbeelding
Dudok muziekdagen 2024 met 'Naar bed met Bach door Hannes Minnaar (4 foto's) 4 foto's instagram gisteren
Afbeelding
KHC wint met ruime cijfers in aanloop naar beslissend weekend Sport instagram gisteren
Afbeelding
's-Heerenbroek niet doortastend genoeg tegen Zwolsche Boys Sport instagram gisteren