Gemeente Kampen geeft richting aan sociaal beleid

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

KAMPEN - De gemeente Kampen bereidt zich voor op grote veranderingen in het sociaal beleid. De gemeente krijgt de komende jaren steeds meer verantwoordelijkheden voor de zorg, het welzijn en werk en inkomen van onze burgers. Deze nieuwe verantwoordelijkheden bieden de kans om op deze terreinen de zaken beter te organiseren. Dit wil de gemeente doen samen met burgers, organisaties en bedrijven.

Door gebruik te maken van de kracht van de Kamper samenleving ontstaat er ruimte voor de inwoners die ondersteuning nodig hebben. Want er komt minder geld voor beschikbaar dan er nu is.

Zeven uitgangspunten voor sociaal beleid

Het college wil de veranderingen op het gebied van jeugdzorg, Awbz-begeleiding en de Wet werken naar vermogen in samenhang oppakken. Daarvoor zijn er zeven uitgangspunten opgesteld. Deze uitgangspunten zijn de basis voor de gesprekken die de gemeente wil voeren met burgers, bedrijven en organisaties over de invulling van het sociale beleid voor de komende jaren. De zeven uitgangspunten zijn gebaseerd op de goede sociale kwaliteit van Kampen, de ontwikkelingen in de maatschappij en de ontwikkelingen in de wet- en regelgeving. Daarnaast zijn de uitkomsten van de gesprekken die de gemeente het afgelopen jaar al heeft gevoerd met burgers, organisaties en bedrijven in de uitgangspunten meegenomen.

Verantwoordelijk wethouder Lidi Kievit: "Wij kunnen en willen deze enorme veranderingen niet alleen oppakken. Om hier goed en in samenhang vorm aan te kunnen geven, hebben wij onze inwoners, organisaties en bedrijven nodig. Hiervoor is het van belang dat wij continu in gesprek zijn en blijven met elkaar. Alleen door samen te werken kunnen we deze enorme uitdagingen oppakken en wegzetten binnen de Kamper samenleving".
De zeven uitgangspunten waarmee gewerkt gaat worden zijn: Burgerkracht (in eerste instantie op eigen kracht  zoeken naar mogelijkheden om mee te doen met de samenleving of anderen daarin te helpen), Partnerschap met burgers, bedrijven en organisaties, Focus op het oplossen van stapeling van problemen en gebruik van individuele voorzieningen, Integrale gemeentelijke benadering door intern te ontschotten in beleid en financi (er zal meer samengewerkt worden tussen de gemeentelijke afdelingen en diensten),  Efficit en effectief gebruik van maatschappelijk vastgoed (het samen gebruiken van accommodaties wordt bevorderd, zoals bijvoorbeeld bijeenkomsten van de wijk in een sportkantine of kinderopvang in een basisschool).
Overige uitgangspunten zij: Heldere en eenduidige indicatoren voor het meten van maatschappelijke resultaten en het benutten van nieuwe digitale mogelijkheden.


Procedure

In de raadsvergadering van 29 maart spreekt de gemeenteraad zich uit over de door het college voorgestelde uitgangspunten. Na behandeling in de raad vinden opnieuw gesprekken plaats met burgers, instellingen en bedrijven. In deze gesprekken wordt invulling gegeven aan het nieuwe beleid dat er moet komen voor de Wmo, de Awbz-begeleiding, de Jeugdzorg en de Wet werken naar vermogen.