Jory schildert bij Focus Zwolle in het kunstatelier
Jory schildert bij Focus Zwolle in het kunstatelier foto: Maarten van Gemert

Nieuw zelfregiecentrum voor Kampen in vroegere Eekafabriek

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Maarten van Gemert)  
IJSSELMUIDEN – In enkele ruimtes van de vroegere meubelfabriek Eeka in IJsselmuiden wordt een zelfregiecentrum (ZRC) ingericht. Het college van B&W heeft hiertoe besloten in het kader van de verdere decentralisatie van beschermd wonen. Kampenaren met een psychische of sociale kwetsbaarheid kunnen hier zelf werken aan hun herstel. In navolging van Zwolle gaat Stichting Focus de nieuwe zelfregielocatie opzetten.

Als laagdrempelige inloop- en ontmoetingsplaats kunnen mensen met een psychische of sociale kwetsbaarheid in een zelfregiecentrum werken aan hun herstel. De activiteiten worden door de deelnemers zelf geïnitieerd en georganiseerd. „Wij zijn slechts de faciliterende organisatie”, benadrukt Roel Suidgeest, directeur van Stichting Focus in Zwolle. Naast allerhande activiteiten worden daar ook reïntegratietrajecten en hersteltrainingen gegeven door ervaringsdeskundigen.

Ontdekkingsreis
De gemeente kondigt het ”gloednieuwe hoofdstuk in Kampen” aan onder de titel ‘Op ontdekkingsreis naar herstel!’. In het lokaal uitvoeringsplan Van Beschermd Wonen naar Beschermd Thuis worden acties benoemd die het aanbod voor mensen met een psychische kwetsbaarheid vergroten. Dit vloeit voort uit de doorgaande decentralisatie vanuit de landelijke overheid. Daarvoor moeten acties worden ondernemen om ervoor te zorgen dat mensen, die dit nodig hebben, beschermd thuis kunnen wonen.
Sinds mei 2022 is gemeente Kampen in gesprek met meerdere organisaties over het inrichten van een laagdrempelige, activerende voorziening voor mensen met psychische klachten. De gemeente beoordeelt de komende twee jaar de meerwaarde van het zelfregiecentrum.

Kwetsbaarheid
Roel (”in onze platte organisatie kennen we alleen voornamen”) ziet graag zelfregie voor iedereen beschikbaar. Hij is naast zijn werk bij Focus actief in het bestuur van de Nederlandse Vereniging voor Zelfregie en Herstel (NVZH). Hun gedeelde droom is een landelijk dekkend netwerk van laagdrempelige steunpunten zoals zelfregie- en herstelinitiatieven. Dit streven is ook vastgelegd in het Integraal Zorgakkoord (IZA). Verspreid over Nederland zijn er al meer dan honderd zelfregie-initiatieven actief.
Deze bieden mogelijkheden die mensen in staat stellen om te gaan met tegenslagen in het leven. Ziekte, ontslag, echtscheiding of een sterfgeval kan iedereen overkomen en is beter te dragen met een sociaal netwerk voor emotionele steun en praktische hulp. Zelfregiecentra bieden zo’n netwerk en hebben daarmee een preventieve en signalerende functie.


De huiskamer annex plantenasiel van Focus Zwolle (foto: Maarten van Gemert)

Focus
Stichting Focus is er voor iedereen die na een psychose, depressie, verslaving of andere ingrijpende ervaring zijn of haar leven weer op de rit wil krijgen. Focus is in 1995 ontstaan uit een cliëntengroep van patiënten en familieleden. Voortkomend uit een psychiatrisch ziekenhuis in Raalte, werd Focus begin deze eeuw na verhuizing naar Zwolle een zelfstandige stichting. Roel rolde er ”per ongeluk” in ten tijde van de eerste WMO in 2006 toen gemeenten meer en meer verantwoordelijk werden voor de zorg. Zijn voorganger Hanneke Nolet, die vanaf 2004 ruim tien jaar directrice was, breidde Focus uit met ateliers voor kunst en textiel, een kledingwinkel, een plantenasiel en meer.

Kampen
Jaarlijks komen zo’n 500 deelnemers bij Focus in een oude school net buiten de Zwolse binnenstad. Inclusief trainingen voor externe partijen komt dat aantal op zo’n 1500, schat Roel. Daar halen ze ook voor een kwart eigen inkomsten uit. In Kampen zal het zelfregiecentrum volledig gesubsidieerd worden. De eerste deelnemers, voor wie Zwolle te ver is, staan al te popelen. Zij moeten tot april geduld hebben. De ruimtes in de Eeka-fabriek lonken maar de organisatie is nog volop in opbouw. Samen met partners en gemeenten. Voor het eerste zelfregiecentrum in gemeente Kampen.


Een ”foeilelijke” (Roel) sofa voor praatsessies (foto: Maarten van Gemert)

..

Fotograaf, organist, verslaggever en voorganger na het ochtendgebed in de Bovenkerk
Landelijke aandacht voor wekelijks ochtendgebed in Kamper Bovenkerk Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
Hihoptalent gepresenteerd in 't Ukien tijdens Verse Jam Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
Glasbedrijven herstellen voor KWF kosteloos vernielde gedenkplaten Algemeen 2 uur geleden