De organisatie van het Dictee van Kampen 2024 in conclaaf
De organisatie van het Dictee van Kampen 2024 in conclaaf foto: Maarten van Gemert

Dictee van Kampen 2024 steunt uitbreiding stadswandeling over Kampen in WO II

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Maarten van Gemert)  
KAMPEN – Vanavond vindt het Dictee van Kampen weer plaats in de Stadskazerne. De opbrengst gaat dit jaar naar een uitbreiding van de stadswandeling over Kampen in de Tweede Wereldoorlog. Vorig jaar kwam de opbrengst van de Kamper taalstrijd ten goede aan een uitgave voor scholieren. Dat werd zeer goed ontvangen. Het Dictee van Kampen is ieder jaar een gezellige en sportieve strijd tussen individuele deelnemers en teams van bedrijven en organisaties.

Het Stadsarchief wil ook in de buitenruimte aandacht besteden aan plekken in Kampen die een bijzondere lading hebben in het licht van de Tweede Wereldoorlog. Rotary Kampen, die het Dictee van Kampen organiseert, draagt daar graag aan bij. Donderdagavond 14 maart wordt het Dictee van Kampen gehouden van half acht tot half elf in de Johan van Mulkenzaal (en café Paatje) in de Stadskazerne. Via ghartman@hetnet.nl zijn al tientallen aanmeldingen binnengekomen maar iedereen mag vanavond voor aanvang nog spontaan aanschuiven.

Taalstrijd
Voor de aan zichzelf opgelegde maatschappelijke verplichtingen, beoogt Rotary Club Kampen elk jaar geld in te zamelen. Het Dictee van Kampen levert daaraan een belangrijke bijdrage. Namens Rotary Kampen heeft Aart Kleijer de organisatie overgedragen aan Brenda Siebrand. Hij blijft op de achtergrond actief, ”volgens het evolutiemodel” in zijn woorden. Wanneer Brenda Siebrand verhinderd is, springt Marilène Spaargaren-Franssen voor haar in. Namens het Stadsarchief is Hester Timmermans bij de organisatie betrokken. Volgens haar is het ieder jaar weer ”ècht geweldig leuk”. Paula Ludden leest het Dictee van Kampen voor dat notaris Goedegebure weer heeft gemaakt. Hij vormt ook de eenkoppige jury.
Vorig jaar deed het Stadsarchief voor het eerst met een team mee. Brugmedia, de uitgever van deze krant, is betrokken als sponsor en probeert ook een team af te vaardigen. Vorig jaar deden in totaal dertien teams mee en zo’n zeventig deelnemers in totaal. De opbrengst van €1818,35 kwam ten goede aan een herziene uitgave van de stadswandeling ’Alle waarden draaien om’. Deze beroemde woorden van dr. Kolff in de oorlog haalde oud-burgemeester Bort Koelewijn aan in de coronacrisis tegenover Kamper Nieuws.

Zichtbaarheid
In de herziene uitgave werden locaties toegevoegd in IJsselmuiden, Mastenbroek en Grafhorst. De opdrachten werden actiever gemaakt. Voor scholen kwam er een op jongeren gerichte educatieve uitgave. Hierop reageerden scholen enthousiast. Uit de hele regio, van Dronten tot Emmeloord, komen er schooldelegaties naar Kampen voor de stadswandeling over personen en plekken in Kampen met een bijzondere binding met de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast ziet Hester Timmermans graag dat inwoners en bezoekers van Kampen spontaan in het straatbeeld op herkenningspunten stuiten.
Het Stadsarchief wil de zichtbaarheid van de personen en plekken in de stadswandeling vergroten. De wandeling in de buitenruimte zichtbaar maken, zo gezegd. In welke vorm wordt nog onderzocht. Dat is een actueel thema op weg naar 4 en 5 mei en met een regelmatig in de media terugkerend beklag over de tanende bekendheid met de Holocaust. Een bijdrage leveren aan de leerzame stadswandeling kan tegelijkertijd met een sportieve strijd om de grootste taalknobbel. Tijdens het Dictee van Kampen 2024.


Een goedgevulde zaal tijdens het Dictee van Kampen vorig jaar (foto: Maarten van Gemert)

..