Afbeelding

Vogelbescherming eist weer stopzetting ganzenjacht

· leestijd 1 minuut 112

DEN HAAG ? De provincie Overijssel is voor de tweede keer in korte tijd naar de Raad van State geroepen in een rechtszaak over de ganzenjacht.

De Raad behandelde afgelopen week een spoedzaak die was aangespannen door Vogelbescherming Nederland. Reden daarvoor is dat de provincie zich niet heeft gehouden aan de opdracht van de Raad van State om snel te reageren op de bezwaren van Vogelbescherming tegen de ganzenjacht.
De provincie moest dat doen vóór 1 maart, omdat toen een eerder opgelegd jachtverbod afliep. Maar daar is niets van terechtgekomen en vanaf die datum is de jacht weer gestart. Volgens een woordvoerder van de provincie was die vertraging de schuld van Vogelbescherming, omdat die vlak voor het verstrijken van de termijn nog een hoorzitting bij de provincie wilde. Maar bij de Raad bleek dat die beschuldiging van de provincie volkomen onterecht was.
De Raad was overigens opmerkelijk aardig voor de provincie. De raadsvoorzitter kwam met geen enkel verwijt over de nalatigheid van de provincie, die toch een opdracht van de Raad niet was nagekomen. Volgens een provinciewoordvoerder zal nu zeker op 1 april een officieel standpunt over de bezwaren van Vogelbescherming zijn ingenomen. Maar een andere woordvoerder noemde die datum slechts een streven. Met andere woorden, het kan ook zijn dat de provincie die datum niet haalt.
Vogelbescherming wil dat de onlangs weer begonnen jacht onmiddellijk wordt stilgelegd. Naast het afschieten van ganzensoorten die zelf beschermd zijn, worden er ook andere beschermde vogels verstoord. De jacht vindt plaats in en rond de Europees beschermde natuurgebieden zoals het Vossemeer, Ketelmeer, Zwartemeer, de uiterwaarden van het Zwartewater en de Vecht, de Wieden en de Weerribben.
Vogelbescherming stelt dat voor de ganzenjacht in en rond die gebieden een vergunning vereist is van de Natuurbeschermingswet. De provincie stelt vooralsnog dat dit niet zo is. En dat zal hoogstwaarschijnlijk ook het standpunt zijn dat rond 1 april bekend wordt.
Voor Vogelbescherming gaat het allemaal niet snel genoeg. Volgens een woordvoerster zorgt de jacht voor een aanzienlijke ingreep in het leefgebied van de beschermde vogels. Daarom eiste Vogelbescherming niet alleen een onmiddellijk jachtverbod, maar ook een dwangsom. Daarmee wordt de provincie gedwongen om snel een beslissing te nemen. Weer uitstel betekent dan meteen een forse boete.
De Raad van State vond het eerder niet nodig om de ganzenjacht vanaf 1 maart stil te leggen. De Raad zal uiterlijk woensdag bepalen of er alsnog een jachtverbod komt.