Afbeelding

Philagilde blij met babyspullen

· leestijd 2 minuten Algemeen

FLEVOLAND — Inzamelen, spullen een tweede leven geven, we doen het inmiddels op grote schaal. Maar op de werk- en dagbestedingslocatie Philagilde doen ze iets bijzonders. Namens de landelijke ‘Stichting Babyspullen’ fungeren ze als inzamelpunt waar allerlei babyspullen worden gecontroleerd en gesorteerd. Die zijn nu nog afkomstig van de hoofdvestiging van de stichting in Heerhugowaard, maar volgens zorgmedewerkers Henriëtte en Peter kan er nog veel meer bij.

Philagilde is een werk- en dagbestedingslocatie aan het Gildenveld in Zeewolde, waar zorg op maat wordt aangeboden. Het doel is om de kwaliteit van bestaan blijvend te verbeteren. De werkwijze stimuleert de eigenheid en zelfredzaamheid van de deelnemers en het bevordert de samenwerking met begeleiders. Samen met een deelnemer, en waar nodig samen met ouders of verzorgers, worden er ontwikkelingsdoeleinden afgesproken waar met elkaar aan wordt gewerkt. Philagilde biedt ook werkervaringsplekken voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. In dat kader worden bijvoorbeeld op ambachtelijke manier kaarsen gemaakt, en ook tuinonderhoud behoort tot de activiteiten.

Nu is daar dan een nieuwe en voor de cliënten interessante klus bijgekomen: de babyspullen. Henriëtte vertelt: “We zijn er nu een week of drie mee bezig. Het bevalt heel goed, de cliënten die het oppakken hebben er plezier in, en het wordt tijd dat Zeewolde en omgeving weten dat we heel blij zijn met babyspullen die niet meer gebruikt worden.” Peter vult aan: “We hebben verzamelcontainers voor de spullen die worden aangeleverd, maar wie op afstand woont en tóch wil bijdragen kan natuurlijk ook een pakketje sturen.” De ruimte waarin het allemaal plaatsvindt ziet er kleurig uit, met al die babykleertjes. Op een grote tafel vindt het sorteren plaats, waarna verzamelbakken worden gevuld met de juiste items. Niet iedere cliënt kan lezen wat precies in welke bak moet, maar daar is een creatieve oplossing voor. Met pictogrammen die verschillende kledingstukken voorstellen gaat het ook, en zo is vergissen praktisch uitgesloten.

De Stichting Babyspullen meldt op haar website: “Eén op negen kinderen in Nederland groeit op in armoede, en in grote steden is dat soms zelfs één op vier. Jaarlijks worden ca. 19.000 baby’s onder de armoedegrens geboren. Wij vinden dat elk kind recht heeft op een goede start. Met Stichting Babyspullen willen we de effecten van armoede op baby’s en jonge kinderen verminderen. We zamelen landelijk gebruikte en nieuwe babyspullen in en maken daar babystartpakketten van. Deze pakketten verstrekken we via diverse instanties gratis aan (aanstaande) ouders in Nederland die het financieel moeilijk hebben.”

Er zijn inmiddels ruim 200 verzamelpunten, waarvan Philagilde in Zeewolde er dus een is. Moeten de spullen zo goed als nieuw zijn? “Nee, hoor,” zegt Henriëtte heel beslist. “Alles is welkom, van ‘ongebruikt’ tot ‘heel erg gebruikt’.” En Peter legt uit: “Wat niet direct voor de pakketten geschikt is wordt verzameld en doorverkocht. De opbrengst daarvan komt weer ten goede aan de stichting, en zo is echt alles bruikbaar.” Voor Zeewolde en omgeving is hét adres voor een nieuw leven van gebruikte babyspullen vanaf nu dus: Gildenveld 65, Zeewolde.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding