Afbeelding

Horeca sceptisch op anderhalvemetersamenleving

· leestijd 2 minuten Algemeen

KAMPEN – Hoe serveer je een biertje op anderhalve meter afstand? Het is slechts een van de vragen die horecaondernemers zich stellen nu Nederland langzaam af lijkt te stevenen op een ‘anderhalvemetereconomie’. Restaurants en cafés moeten in ieder geval tot 20 mei dicht blijven, maar de kans is aanwezig dat zij daarna ook mee moeten draaien in ‘het nieuwe normaal’. Horecaondernemers hebben daar zorgen over. Ondernemer David Lemstra: “Je trekt op deze manier de ziel uit de horeca.”

Minister Wiebes liet vorige week doorschemeren dat alle sectoren een goed plan moeten opstellen om weer te kunnen draaien in de aankomende anderhalvemetereconomie. "In een goed plan komen dingen die te maken hebben met afstand houden, hygiëne en beschermingsmaatregelen", sprak Wiebes. Ook van de horeca wordt een plan verwacht. Maar hoe moeilijk het is om alleen al anderhalve meter bij een gast uit de buurt te moeten blijven, toonde BN’er Nicolette van Dam aan in een veelbekeken filmpje waarin ze probeerde om van gepaste afstand uit te serveren. De scherven van de kopjes en glazen spatten in het rond.

Jimmy Croymans van Café ’t Ponton zag het filmpje van Van Dam ook op social media. “In eerste instantie is het lachwekkend, maar aan de andere kant is het ook dieptriest. Als de horecaondernemer zich strikt aan de regels moet houden, dan gaat het er na 20 mei zo uitzien.” Volgens Croymans is de anderhalvemeterregel funest voor zijn zaak. “Op het terras zou het enigszins haalbaar moeten zijn, maar in ons café wordt het een probleem om voldoende afstand te houden.” Daarnaast heeft hij zorgen bij de financiële haalbaarheid. “Is het straks rendabel? Stel dat ik de toiletten zou moeten verbouwen en een extra uitgang zou moeten creëren voor een tiende van wat ik normaalgesproken aan gasten ontvang. Dat kan nooit uit.”

David Lemstra van De Stomme van Campen zag het in eerste instantie ook somber in. Hij plaatste op woensdag 15 april een emotioneel bericht op Facebook. De kern van het bericht: anderhalvemeterhoreca bestaat niet. “Gevoelsmatig zeg ik nog steeds: het is onmogelijk. Mensen willen elkaar ontmoeten. Je trekt de ziel uit de horeca.” Toch bereidt Lemstra zich inmiddels voor op een heropening in een nieuwe anderhalvemetersamenleving. Door het herindelen van de tafels verwacht hij maximaal vijftig zitplekken te kunnen creëren, gelijk aan een derde van wat hij normaliter aan gasten kan ontvangen. Zijn idee is om straks gasten een plaats te laten reserveren voor een blok van ongeveer twee uur, in plaats van vrije inloop. “Wij kunnen op die manier toch behoorlijk omzet maken, is onze verwachting.”

Het invoeren van blokken zou ook voor Casa Egitto een middel kunnen zijn om het bedrijf in ‘het nieuwe normaal’ rendabel te laten zijn. Eigenaar Walid Gabara laat weten dat het overwogen is, maar hij (nog) niet van het concept van zijn restaurant af wil wijken. “Je moet je toch aan meerdere scenario’s gaan denken, hoe moeilijk het ook is. Zo hebben wij ook nagedacht over eventueel afhalen of bezorgen, maar daar sta ik eigenlijk niet achter. Het past niet bij ons concept.” Het aantal zitplaatsen van Casa Egitto zal op maximaal 25 uitkomen als strikt de anderhalve meter afstand aan wordt gehouden, terwijl er nu voor ongeveer zeventig personen plek is. “Het wordt moeilijk om quitte te gaan spelen. Technisch gezien zeg ik dat anderhalvemeterhoreca niet bestaat. Maar we moeten het toch gaan proberen als horecaondernemers, om te kijken of het wél kan. Anders gaan wij onszelf in de vingers snijden. Niks doen en afwachten is geen optie.”

Ook bij regen houdt je het droog bij Sail Kampen 2024.
Enorme paraplus boven evenemententerrein houden bezoekers Sail Kampen 2024 droog Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Luchtbeelden tonen opbouw indrukwekkend evenemententerrein van Sail Kampen 2024 Algemeen 6 uur geleden
Afbeelding
Leg jij het gevoel van Sail Kampen 2024 vast op foto? Stuur je foto in en win. Algemeen 14 uur geleden
Andries Heidema
Provinciale Staten wil verder met Commissaris van de Koning Andries Heidema Algemeen 27 mrt, 15:41
Het pronkstuk van Hanneke Peters, aldus zoon en dochter Frank en Dorien Peters.
Hanneke Peters exposeert postuum in Margaretha (5 foto's) Algemeen 27 mrt, 11:22
Afbeelding
>>Video<< Beschilderde balklagen uit 17e eeuw ontdekt in rijksmonument Vloeddijk Algemeen 27 mrt, 11:05