De werkzaamheden lagen lange tijd stil.
De werkzaamheden lagen lange tijd stil. Foto: Maarten van Gemert.

Mogelijk deal over schadeclaim stillegging parkeergarage Buitenhaven

· leestijd 1 minuut Algemeen

DEN HAAG – De gemeente Kampen en de inspectie van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) nemen tot 2 oktober de tijd om te zien of ze tot overeenstemming kunnen komen over een schadeclaim van rond 750.000 euro. Die claim is volgens de advocaat van de gemeente inmiddels ingediend door aannemer Hegeman. Dat gebeurde naar aanleiding van stillegging van de bouw van parkeergarage Buitenhaven.

Deze denkperiode werd vandaag geforceerd door de Raad van State. Daar diende het hoger beroep van de inspectie tegen een eerder oordeel van de rechtbank Zwolle. Die concludeerde begin dit jaar dat de inspectie onvoldoende redenen had om de bouw stil te leggen. Daarmee werd de gemeente voorlopig bevrijd van een schadeclaim en dreigde de inspectie daarvoor op te draaien. Maar die ging tegen het oordeel van de rechtbank weer in hoger beroep bij de Raad van State.

“Nu procederen hier twee overheden tegen elkaar”, stelde een van de rechters van de Raad vandaag. “Het is beter dat dit niet gebeurt. Is er onderling niet uit te komen.?” Raadsvoorzitter Petra Sevenster: “Het kan zijn dat dan deze hele zaak van tafel verdwijnt.”

De advocaat van de gemeente hapte meteen toe. “We willen graag in gesprek.” De advocaat van de inspectie deed dat na enige aarzeling ook. De raadsvoorzitter eiste wel dat ook heibedrijf Van Dieren bij het overleg wordt betrokken. Want dit bedrijf kon niet verder met zijn werk nadat de inspectie ingreep, omdat bleek dat enkele werknemers ziek waren geworden met heien voor de parkeergarage. Vermoedelijk door giftige dampen uit de bodem.

Als de gemeente en de inspectie geen overeenstemming bereiken in de komende week, dan doet de Raad alsnog uitspraak. Wie deze zaak dan wint, is zeer lastig te voorspellen. Het voorstel van de Raad om toch eerst weer in overleg te gaan, volgde na een zitting waarin bleek dat de Raad twijfelt over de handelwijze van beide partijen. Beide partijen valt dus waarschijnlijk wat te verwijten.

Zo heeft de gemeente niet in een zogeheten veiligheids- en gezondheidsplan expliciet gemeld dat er mogelijk risico’s waren voor het grondwerk op de plek van de voormalige gasfabriek. Volgens de advocaat van de gemeente hoefde dat ook niet, omdat al vooraf duidelijk was dat er geen risico was. Voor de inspectie was dit de reden om in te grijpen. De Raad van State is er ook niet zo zeker van dat de gemeente hier vrijuit gaat.

Anderzijds constateerde de Raad vandaag ook dat de inspectie waarschijnlijk juridische fouten heeft gemaakt. Daar kan de Raad zwaar aan tillen.