Afbeelding

Replica's grafstenen Reicher getuigen van respect: Een waardige entree 

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Christiaan Schutte)
IJSSELMUIDEN ? Uitgerekend de twee grafstenen die je bij binnenkomst als eerste ziet, liggen in puin. Alleen al om de joodse begraafplaats een waardige entree te geven, is het goed dat er straks twee replica's staan. Met dank aan de geoefende hand van Michiel van Ommen.  

De vakman van de gelijknamige steenhouwerij gaat de klus klaren. Tot grote blijdschap van Jacob Hoogstede en Jaap van Gelderen, die al langere tijd ijveren om de begraafplaats in oude luister te herstellen. Eerder werden door hun inzet en die van de gemeente stenen schoongemaakt en verweerde teksten weer zichtbaar gemaakt. Op deze twee stenen, die er zo ongeveer het slechtst aan toe zijn, prijkten de namen Joseph Reicher (1821 ? 1889) en zijn vrouw Betje (1827).

Reicher behoorde aldus historicus Van Gelderen tot de ?kring van intelligentsia. Hij werkte als geneesheer in Kampen.  Zijn inspanningen als directeur van een gasfabriek mondden volgens Van Gelderen uit in ?een zakelijke mislukking'. De nog bestaande woning,  op de grens van Kampen en Brunnepe, was een begrip. De locatie werd gezien als ?neutraal terrein voor een overleg tussen de twee stadsdelen waar vroeger sprak was van animositeit' roept Van Gelderen in herinnering. Behalve de woning  resten dus nog de stenen. Die verdwijnen overigens niet. De restanten worden ergens veilig opgeborgen.

Dat ze er slecht aan toe zijn, komt door gebrekkig onderhoud. De verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog lieten ook in de regio Kampen hun sporen na. De groep Joodse nabestaanden is domweg te klein om de begraafplaats te onderhouden. Dat gebeurt nu met de hulp van vrijwilligers en facilitering van de gemeente. De  twee stenen van Reicher- de Beer komen voor rekening voor Van Ommen. ?Het is handwerk en ik schat dat er ongeveer tachtig uur in gaat zitten?, zegt de ambachtelijk steenhouwer. Samen met de materiaalkosten komen de replica's al snel op achtduizend euro. Hoogstede en Van Gelderen zijn Van Ommen dan ook zeer erkentelijk voor deze geste.

Behalve de genoegdoening die steenhouwen hem brengt ? hij heeft zichtbaar zin in de klus ? krijgt Van Ommen er niets voor. Met de twee nieuwe stenen biedt de begraafplaats straks een plaatje dat getuigt van het respect dat hoort bij een plek als deze. Wat niet wegneemt dat Hoogstede nog wel wensen heeft. De boomtakken die van achter de omheining over enkele tientallen stenen hangen ziet hij als een bedreiging. ?Een storm en een van die grote takken breekt zo af. Ik zie ze graag verdwijnen.? Ook het huisje op de begraafplaats is toe aan een opknapbeurt. Vrijwilligers kunnen zich bij hem melden (06 - 51295262) of contact opnemen met gemeenteambtenaar Ten Brinke: 06 - 51555767.