Afbeelding

Kamper Ui(t)dagen in vogelvlucht

· leestijd 2 minuten Algemeen

KAMPEN ? ?De vliegshows zijn terug van weg geweest'. Organisator en pr-man Jeroen Kanis maakt de grap met een knipoog naar de tijd, decennia geleden, dat niets te gek was tijdens de Kamper Ui(t)dagen. Niettemin mag de Roofvogelshow symbool staan voor nieuw elan, met een gevarieerd programma dat de status van grote braderie ontstijgt.

En twee edities geleden was het toch vooral een braderie, het spectaculaire koehijsen als het traditionele startsein voor de vier feestelijke donderdagen ten spijt. Dat de koe deze week de Nieuwe Toren in wordt gehesen is kortom maar het begin. In de Oudestraat kan je de komende weken ook een struisvogel met een clown erop tegenkomen en Sahara Hara, een kameel. Uiteraard betreft het hier verklede straatartiesten die zich in het gezelschap bevinden van collega's. Steltlopers, (balonnen)clowns en muzikanten is wat de bezoekers kunnen verwachten binnen een programma dat dus ook kinderen veel biedt.

Dit jaar wordt het Van Heutszplein als mooie en praktische locatie goed benut, benadrukt Kanis. ?In de Oudestraat zelf heb je niet zo heel veel ruimte. Het van Heutszplein biedt die ruimte wel en daarnaast ligt het natuurlijk erg strategisch. Er komt op de tweede Kamper Ui(t)dag een openluchtcircus, Harlekino geheten Daarmee pakken we echt uit.?
Andere acts zijn onder andere die van Sjaak Piraat en Clown Zassie's Kindershow. ?De show van Sjaak Piraat belooft een leuk en vooral ook interactieve show te worden. Hij treedt aankomende donderdag op met voorstellingen van een uur om 11.00, 13.00 en 15.00 uur?, blikt Kanis vooruit. Tot de figuren die je zomaar onderweg kunt tegenkomen, behoren Peter Pan en Kapitein Haak. En om een koe te zien, hoef je niet per se omhoog te kijken. Milou de Koe maakt namelijk haar opwachting in de Oudestraat.

De Kamper horeca neemt het 's avonds van ons over vertelt Kanis. ?De horeca komt met een eigen programma voor het publiek met livemuziek, dj's en dergelijke.? De pr-man noemt het programma divers en realistisch. ?Veel mensen hebben nog de Kamper Ui(t)dagen van vroeger op het netvlies staan, maar zo groots als vroeger kan het niet meer. Enerzijds omdat je met hetzelfde geld minder kunt en anderzijds omdat de regelgeving is veranderd. Kon je vroeger een speedbootrace organiseren op de IJssel, nu moet je er rekening mee houden als er ergens een vogel broedt.?
Het boeken van Nederlandse topartiesten, een wielrenwedstrijd, vliegshows, parachutisten die landen in de historische Hanzestad, Kanis ziet het niet snel meer terugkomen. Naar de huidige maatstaven is dit echter een erg mooi programma meent de Kampenaar. Kamper verenigingen en clubs die hun kunsten aan het publiek willen laten zien zijn overigens altijd welkom om zich aan te melden bij de organisatie voor een volgende editie. Voor een actueel overzicht van wat er op welke Kamper Ui(t)dag gebeurt houdt de berichtgeving op www.brugmedia.nl in de gaten en weekblad De Brug. De eerste Kamper Ui(t)dag begint deze week donderdag.