Ingezonden: Afval anders

· leestijd 1 minuut Algemeen

De nieuwe afvalcontainers in de binnenstad houden de gemoederen langer bezig dan ik had verwacht. Blijkbaar gaat het niet om aanloopproblemen die eenvoudig en snel te herstellen zijn. Zelfs Appien Floep heeft zich erover gebogen en het is natuurlijk van de zotte dat de gemeente afvalscheiding propageert, dat met bonus-malus stimuleert, maar tegelijkertijd vele inwoners beboet omdat ze in de verkeerde wijk wonen.
Zij moeten namelijk verplicht betalen voor het aanbieden van GFT. Dat is een ongelijkheid die niet onder verwijzing naar parkeerplekken mag voortbestaan. Afvalinzameling is namelijk een wettelijke verplichting van gemeenten. En de overheid dient rechtvaardig te zijn.
De oplossing is overigens niet GFT-containers in alle wijken plaatsen want Diftar is een gemankeerd systeem. Ik woon in Brunnepe en heb alleen een container voor restafval. Ik doe aan afvalscheiding omdat ik thuis geen stank en beestjes wil. En omdat ik niet een paar keer per maand à 1,90 euro GFT wil storten heb ik een GFT-container aangevraagd. Die staat in de berging en over niet al te lange tijd is deze vol en dan moet ik zo'n honderd meter lopen om hem aan te bieden. Dankzij gratis inzameling van glas, blik, plastic, zuivelkarton en papier was mijn rekening voor restafval vorig jaar wel 3,80 euro. Het vastrecht bedroeg slechts een schamele 127 euro. Een knappe jongen die mij kan uitleggen waarom ik überhaupt enige moeite doe om mijn stortkosten te beperken.
De oplossing is niet het vastrecht verlagen en de stortkosten te verhogen. Nu al zijn er voldoende burgers die 1,90 euro teveel vinden en hun rommel elders dumpen. Nee, de oplossing is vreemd genoeg stoppen met gescheiden inzamelen. Scheiden aan de bron klinkt logisch, maar over een jaar of vijf is achteraf scheiden zover vervolmaakt dat dit een veel betere oplossing is. Nu hebben we thuis een hele zwik containers die veel ruimte innemen en rijden de vrachtauto's af en aan. Alles in één container kieperen spaart ruimte en vrachtritten. Pure milieuwinst.
Daarnaast stel ik voor dat huishoudens betalen op basis van gezinssamenstelling. Dat elimineert maatwerk (gevoelig onderwerp voor mensen die incontinent zijn) en maakt het mogelijk weer afvalbakken op straat te plaatsen. (Voordat ik rommel opraap kijk ik altijd eerst of ik een afvalbak zie.) Uiteraard dient de gemeente wel te investeren in bewustwordingscampagnes om de totale hoeveelheid huisvuil te reduceren.
Ik roep het gemeentebestuur op hier met een open vizier naar te kijken. Belangrijk punt is dat de bestaande infrastructuur gewoon in gebruik kan blijven én dat de huidige ongelijkheid wordt opgeheven.

Brian Veltman
Kampen

Fotograaf, organist, verslaggever en voorganger na het ochtendgebed in de Bovenkerk
Landelijke aandacht voor wekelijks ochtendgebed in Kamper Bovenkerk Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
Hihoptalent gepresenteerd in 't Ukien tijdens Verse Jam Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
Glasbedrijven herstellen voor KWF kosteloos vernielde gedenkplaten Algemeen 8 uur geleden