Afbeelding

Kasteleins laten 'bedankje voor Kampen' ook dit jaar niet schieten

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Nick de Vries)
KAMPEN - Met ruim vijfduizend bezoekers tijdens de laatste editie, is het Kamper Kadefestival met recht een succes te noemen. Toch spande het erom of het initiatief van de Kamper horeca dit jaar door zou gaan. Vijf van de vijftien organiserende café's zagen het dit jaar niet zo zitten, vanwege de te grote financiële risico's. De overige tien wilden koste wat het kost door. "Het is gewoon een te mooi feestje om te laten schieten", aldus mede-organisator Remmert Krantz van café de Bastaard.

Allerlei scenario's om de kosten te drukken passeerden de revue: kleinere podia, een podium op de kade, de frequentie verlagen naar eens in de twee jaar. "Maar we zagen dat niet zitten", vertelt Krantz. "We wilden niet aan de opzet tornen. Anders loop je het risico dat je steeds meer gaat schipperen en dat de kwaliteit omlaag gaat."

Met ruim vijfduizend bezoekers zou je denken dat het festival jaarlijks makkelijk uit de kosten is, maar dat blijkt nog een hele uitdaging. "De infrastructuur, de podia, het geluid, de lichtshow, dat kost allemaal veel geld. Bovendien is het een gratis festival is, dus alle inkomsten moet je halen uit sponsoren en de drankomzet. Zelfs met vijfduizend bezoekers dekken we de kosten maar net, winst maken wordt sowieso lastig. Maar goed, dat is onze insteek ook niet. Wij zien dit festival echt als een bedankje aan de burgers. Een feestje van de kasteleins voor de stad Kampen. Dat hoeft ons niks op te leveren."

Dat het festival dit jaar toch doorgaat is mede te danken aan de sponsoravond waarop duidelijk werd dat veel ondernemers het festival willen steunen, en aan een bijdrage van het ondernemersfonds dat voorgaande jaren uitbleef. "Het festival wordt nu erkend als een belangrijke aanvulling op de activiteiten in de binnenstad. Een vaste waarde in het programma die nu jaarlijks opgenomen is in het budget. Dat is goed voor de continuïteit."

Enthousiaste bands
Het festival wordt dit jaar weer gehouden volgens het beproefde recept: op de IJssel komen twee grote, drijvende podiums, waar veertien bands zich presenteren aan het publiek. Het tempo ligt hoog, terwijl de ene band optreedt, stelt de volgende op het andere podium de apparatuur op. Tussendoor is DJ Jan Spoor van de partij om het publiek te vermaken. Dat betekent dus twee avonden, zes uur lang, non-stop muziek.
Dat het Kamper Kadefestival uitgegroeid is tot een vaste waarde, waar al lang van tevoren naartoe geleefd wordt, merkt ook mede-organisator en verantwoordelijke voor het muzikale gedeelte, Jac Ruiten. "We krijgen aanmeldingen bij de vleet", vertelt de zanger, die ook dit jaar zelf het podium betreedt. "Bands vinden het prachtig zich op deze manier te presenteren. Het is ook uniek zo vanaf een ponton op de IJssel. Waar zie je zoiets? Ik heb zoveel aanmeldingen dat ik helaas enkele bands teleur moet gaan stellen, zij mogen dan het jaar erop. Binnenkort maken we bekend welke bands de gelukkige zijn."

De organisatie heeft dit jaar haar best gedaan het publiek weer muzikaal te verassen, waar de voorgaande jaren afgesloten werd met een Pink Floyd-tribute en een eerbetoon aan The Scene, staat er dit jaar een meezingfestijn op het programma. "We merkten dat de meezingers vorig jaar echt goed werkten om de sfeer erin te krijgen", vertelt Ruiten. "Dat willen we dit jaar grootster aanpakken met een afsluiting op vrijdag in de stijl van de toppers. Meerdere zangers betreden het podium om een feestje te bouwen. Op zaterdag pakken we uit met een optreden in de stijl van de Night of The Proms. Terwijl de bandleden van No Brakes het festival tot een grandioos einde te brengen, worden zij op het andere podium bijgestaan door Show- en Drumfanfare Oranje. Samen maken zij er iets heel bijzonders van."

Het festival vindt dit jaar plaats op 11 en 12 september van 18.00 tot 00.00 uur. De organisatie zoekt nog sponsoren. Iedere sponsor kan rekenen op uitgebreide aandacht, onder andere via een, tussen de podia geplaatste, lichtbak. Wie het festival op een andere manier wil steunen kan VIP-kaarten kopen. Hiermee krijgt de bezoeker toegang tot de VIP-tent waar, met uitstekend zicht op de acts, genoten kan worden van gratis eten en drinken. Wie nu alvast muntjes wil halen, kan dit doen in de voorverkoop, met tien procent korting. Kijk op www.kamperkadefestival.nl voor meer informatie.