Afbeelding
foto aangeleverd

GBK: ‘Gemeente moet zelf weer grond aankopen’

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Gemeente Belang Kampen)

KAMPEN - “Wij moeten zelf weer aan het roer komen te staan. Een gemeente moet niet meer afhankelijk zijn van een paar projectontwikkelaars. Als gemeente hebben wij de plicht ons uiterste best te doen om te zorgen dat iedereen, arm en rijk een dak boven zijn/haar hoofd krijgt. Wij willen geen enkele doelgroep uitsluiten. Daarom is het beter om zelf weer de teugels in handen te nemen”. 

Dat zei wethouder Holtland (Gemeente Belang Kampen) in een interview met De Stentor naar aanleiding van besprekingen in de commissie Ruimtelijke Ontwikkeling over de woningbouw in zijn stad. Hij wil dat de gemeente Kampen zelf weer grond gaat aankopen en meer controle krijgt over de nieuwbouw van woningen. De fractie van GBK is het daar mee eens.

Fractievoorzitter Nardus Koster: “Het vinden van een betaalbare nieuwe woning begint onderhand een probleem te worden. De gemeente zelf heeft nagenoeg geen eigen grond om woningen te kunnen bouwen. De grond in de voor de hand liggende uitbreidingsgebieden rondom de stad is in handen van bouw- en projectontwikkelaars. Dat moet anders”. 

Op dit moment moet de gemeente voor bijzondere eisen op de knieën bij de ontwikkelaars. De gemeente heeft vrijwel niets meer in te brengen over wat er gebouwd moet worden. Wethouder Holtland is van mening dat dit niet meer kan.

“Tot 2006 had de gemeente Kampen genoeg grond in bezit om huizen te kunnen (laten) bouwen. De gemeente kon, middels bepalingen in het bestemmings- en verkavelingsplan, zelf bepalen wat er werd gebouwd: goedkope sociale woningen, wat duurdere twee-onder-een kap en enkele woningen in het duurdere segment. Dat ging goed totdat de crisis inviel. Toen werd door het toenmalige college besloten om de aankoop van gronden uit handen te geven aan projectontwikkelaars”, aldus Holtand. 

Maar ook de projectontwikkelaars werden door dezelfde crisis getroffen. Nu wil de gemeente vasthouden aan een verdeling van 30-40-30. Dit betekent 30%. sociale woningen, 40% in het middensegment en 30% duurdere huizen. 

Sociale woningen bouwen is voor projectontwikkelaars weinig interessant: daar maken ze niet genoeg winst op. Zij gaan op een paar vierkante meter dan liever de lucht in: appartementen. Meer vierkante meters op hetzelfde landoppervlak. Dan wordt er meer winst gemaakt. Je ziet het bij plan Fuite in IJsselmuiden. Onderhandelingen zijn lastig. Nu staat er de bouw gepland voor 275 woningen in de 30/40/30 verhouding.

GBK vindt dat iedereen recht heeft op een huis. Ook de mensen met een kleine portemonnee. Daarom is de sociale woningbouw zo belangrijk. Sociale huurwoningen zijn goedkopere huurwoningen voor mensen die niet over genoeg financiële middelen beschikken om een woning te huren in de vrije sector. Deze woningen zijn meestal eigendom van een woningcorporatie. Dat vindt GBK belangrijk. Het is minder belangrijk voor een projectontwikkelaar. 

De ontwikkelaars willen de nieuwe wijk in IJsselmuiden (Fuite) verder verdichten door meer bouwen. “Maar wij vinden dat de wijk ook groen moet worden en leefbaar. Dat past in een dorp als IJsselmuiden. Bovendien willen wij geen hoogbouw. Het liefst zien we ook een extra ontsluiting voor de wijk. Maar de ontwikkelaars kijken nadrukkelijk naar de gemeente. Elke verandering of wijziging betekent vrijwel altijd extra kosten en minder opbrengsten. Grondpolitiek hoeft geen inkomstenbron te zijn voor gemeenten maar altijd geld meebrengen om huizen te bouwen kan een gemeente ook niet volhouden”, besluit Holtand.

Afbeelding
Topband The Blue Grass Boogieman (Tim Knol, Douwe Bob) live in Café The Moonshiners Horeca Kampen 3 mei, 21:30
Afbeelding
Bandjesavond binnenstad Kampen: extra Hemelvaartseditie 2024 Horeca Kampen 3 mei, 16:33
Afbeelding
Nieuwe menukaart van De Bastaard met nieuwe gerechten, klassiekers en oude bekenden Horeca Kampen 3 mei, 16:22