Afbeelding

Raadspraat SGP: Parijs - Kampen

· leestijd 1 minuut Algemeen

?In Parijs vonden begin januari gruwelijke terroristische aanslagen plaats op de redactie van het satirische blad Charlie Hebdo en een joodse winkel. Deze hebben niet alleen grote impact op een land als Frankrijk, maar het raakt ook de inwoners van Kampen. Op donderdag 8 januari werd een protestbijeenkomst op de Plantage georganiseerd, bijgewoond door diverse raads- en collegeleden.

De aanslagen roepen angst op en worden ervaren als een aantasting van de westerse verworvenheden, waaronder de vrijheid van meningsuiting. De protestbijeenkomst op de Plantage riep bij mij enkele gedachten op en die wil ik graag met u delen.

De aanslagen in Parijs waren nog niet genoeg. De druk vanuit het moslim extremisme wordt verder opgevoerd. Op zondag 11 januari werd een bericht onderschept, waarin jihadisten in het Westen werden oproepen om kerken, politiebureau's en overheidsgebouwen aan te vallen. Amsterdam wordt expliciet genoemd als één van de doelen. Ook in Kampen staan zulke doelen, en dan komt zo'n oproep dichterbij. Zo'n oproep raakt ook Kampen. Één van de oorzaken van de aanslagen is, dat het satirische blad de godsdienstige gevoelens van de aanhangers van de islam diep raakt en onnodig kwetst. Dit signaal is tot nu toe door de politiek en rechtspraak genegeerd. De vrijheid van meningsuiting wordt tot het uiterste beschermd en bestempeld als een zeer hoogstaand recht. Dat bleek ook uit de woorden van onze premier, bijtende spot mag. Ik ben het niet eens met onze premier.

Godsdienstige gevoelens kunnen heel diep liggen. Wanneer het vrij is om daarmee (gelegitimeerd) te spotten raak je mensen in hun wezen. En juist op dit punt gaat mijns inziens de vrijheid van meningsuiting te ver. Het loopt te gemakkelijk over godsdienstige gevoelens heen. Het huidige recht is te sterk ingegeven door een liberaal uitgangspunt, waarbij het godsdienstige uitgangspunt onderbelicht is geworden. De aanslag in Parijs noopt tot een herbezinning op de vrijheid van meningsuiting.

De oproep om nieuwe aanslagen te plegen is gedaan. Wat hebben wij te doen. We hebben de plicht om waakzaam te zijn en de overheid heeft tot taak ons te beschermen/beveiligen. Toch staan we er niet alleen voor. In het ambtsgebed van de gemeenteraad van Kampen staat o.a. ?Door U regeren de overheden'. God staat boven het wereldgebeuren en God kan de oorlogen doen ophouden. Laten we God bidden om vrede voor onszelf, onze gemeente, ons land en de wereld.?