Afbeelding
Picasa

Vrijwilligers bij de Jan Posthal: allemaal ?stille helpers'

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Enrico Kolk)
KAMPEN/ZWOLLE ? Met een feestelijke bijeenkomst in theater Odeon zijn vrijdag 31 oktober, tijdens de ?Avond van de stille helper', een aantal Overijsselse ?stille helpers' in het zonnetje gezet. Onder andere de vrijwilligers van de kringloopwinkel Jan Posthal in Kampen zijn deze avond het middelpunt geweest.

?Stille helpers' zijn mensen die anderen helpen. Ze delen hun tijd, middelen en hart met anderen, gewoon omdat ze zien dat het nodig is. ?Vaak zijn ze onzichtbaar, maar achter de schermen verzetten ze bergen. De Haagse politici hebben de mond vol van ?de participatiemaatschappij' en tegelijkertijd voeren ze grote bezuinigingen door in de zorg en in het welzijnswerk. Het zijn ondertussen de stille helpers die het verschil daadwerkelijk maken. Overijssel heeft duizenden van deze stille helpers?, zegt de organisatie.

Ontwikkelingsorganisatie Cordaid bestaat dit jaar 100 jaar. ?Zij hebben gezegd: ?We gaan ons niet zelf in het zonnetje zetten, maar we willen aandacht voor de mensen die achter de schermen hun handen uit de mouwen steken?, vertelt Jan Bouma, die bestuurslid en vrijwilliger is bij de Jan Posthal. Drie mensen van de Jan Posthal vertegenwoordigden vrijdag de hele organisatie, vertelt Bouma. Het hele team van de Jan Posthal valt in de categorie ?stille helper'. ?Alle mensen bij ons werken op vrijwillige basis. Dat doen ze minstens twee dagdelen per week. Je kunt dan ook iedereen hier leren kennen.?

Zelf is hij er ?ingegroeid'. ?Toen Jan Post nog leefde is hij gestart met de verkoop vanuit zijn pand. De opbrengst was voornamelijk bestemd voor Hongarije en Roemenië. Ik ben toen mee gaan doen.?
Alles wat in een kringloopwinkel verkocht wordt, is ook te vinden in de Jan Posthal. De goederen die binnenkomen worden gesorteerd en gaan de winkel in voor verkoop (behalve de kleding) en worden daarna bestemd voor hulpverlening in Roemenië via de Roemeense stichting ?Associatia Jan Post? in Gheorgheni Roemenië. De kleding die binnenkomt gaat direct naar Roemenië toe. ?Die wordt daar uitgedeeld maar ook verkocht door onze partner in Roemenië. Die zorgt ook dat de spullen op de goede plek komen?, vertelt Bouma. ?Dat zorgt weer voor werkgelegenheid daar?. Dat bestrijdt ook weer de armoede in Roemenië. Elke maand wordt de hele voorraad van de Jan Posthal kritisch bekeken en uitgedund. Wat er dan uitgaat wordt opgestuurd naar Roemenië.

?De mensen brengen heel veel?, vindt Bouma. ?Soms krijgen we hele inboedels. We rijden dan ook constant om goederen op te halen dan wel weg te brengen.? Dat de Jan Posthal in Zwolle ook een filiaal krijgt is dan ook onwaarschijnlijk. ?Het bestuur heeft haar handen vol aan het runnen van deze toko.?
De Jan Posthal waagt zich ook aan een stukje hulpverlening, zegt Bouma. ?Syriërs in AZC's in het westen van het land kopen soms inboedels bij ons als ze een verblijfsvergunning hebben gekregen. Die inboedel brengen we daar dan ook naartoe.?

Per dag komen er zo'n 100 tot 150 klanten in de kringloopwinkel. ?Dat loopt continu door?, zegt Bouma. ?We hebben hier zo'n 55 vrijwilligers en dat is nog te kort. We zijn dus ook nog op zoek naar vrijwilligers.? Dat neemt niet weg dat de club nu al een hechte gemeenschap vormt. ?We zijn op de hoogte van elkaars doen en laten. We hebben mensen uit allerlei kerkelijke richtingen, maar ook mensen zonder kerkelijke binding. We zijn geen christelijke organisatie, maar we laten ons wel inspireren door de Bijbel.?

Mensen die vrijwilliger willen worden bij de Jan Posthal kunnen tijdens openingstijden bij de winkel (Ambachtsstraat 2-4) binnenlopen om zich aan te melden. Ook kunnen zij bellen met (038) 3332400. Meer informatie over de kringloopwinkel is te vinden op de website: www.post-roemenie.nl.