Kring over de verscheidenheid van de islam

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN - De commissie Vorming en Toerusting van PKN organiseert een kring met als onderwerp: De verscheidenheid van de islam door dominee Harry Mintjes. De kring vindt plaats op 2 en 16 oktober in de Burgwalkerk in Kampen.

"Uit de media komt vaak een massief beeld van de islam op ons af. Maar kun je eigenlijk wel van de islam spreken?", aldus de organisatie. "Bij nadere beschouwing blijken er ook binnen de islam tal van stromingen, richtingen en liggingen te zijn. Zo berichten diezelfde media ons ook over bijvoorbeeld botsingen tussen sji'ieten en soennieten in landen als Irak, Syrië en Pakistan. Of van wrijvingen rondom de Gülen-beweging in Turkije (maar ook onder Turkse moslims in Nederland). In de discussies over Syrië-gangers en radicaliserende jonge moslims vallen vaak termen als jihadisten en salafisten. Wie worden er met zulke termen bedoeld."

"In elk geval blijkt dat de ene moslim heel anders dan de andere kan denken over wat voor hem de islam is. Het is belangrijk die verscheidenheid te belichten. Dat helpt ons om voorzichtig te zijn met eenzijdige beeldvorming over de islam die ons nogal eens in de media wordt voorgeschoteld. Temeer omdat die beeldvorming vaak behoorlijk negatief is: de islam als een ?achterlijke' godsdienst en een gevaar voor de waarden en normen van onze moderne samenleving. "
Het thema van verscheidenheid binnen de islam vormt de insteek voor twee avonden bezinning over deze veelbesproken godsdienst. De eerste avond worden verschillende richtingen en stromingen belicht die binnen de islam ontstaan zijn. Op de tweede avond wordt nader ingegaan op wat die verscheidenheid betekent voor de vraag hoe we als christenen met moslims om moeten gaan. Daarbij zal met name aandacht gegeven worden aan de recente nota van de Protestantse kerk Nederland over de islam.
Datum: 2 en 16 oktober, aanvang 20.00 uur. Bijdrage: 7,50 euro.

Fotograaf, organist, verslaggever en voorganger na het ochtendgebed in de Bovenkerk
Landelijke aandacht voor wekelijks ochtendgebed in Kamper Bovenkerk Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
Hihoptalent gepresenteerd in 't Ukien tijdens Verse Jam Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
Glasbedrijven herstellen voor KWF kosteloos vernielde gedenkplaten Algemeen 10 uur geleden