Afbeelding
Foto: Aangeleverd.

Samenwerking culturele instellingen ten behoeve van kwetsbare groepen

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Henk Jans)
Onder het motto ‘iedereen kan meedoen’ coo¨rdineert Kunstencentrum Quintus tal van activiteiten voor zogenaamde kwetsbare deelnemersgroepen, zoals mensen met niet aangeboren hersenletsel, een fysieke of verstandelijke beperking, senioren, statushouders en ontheemden maar ook jongeren die kampen met gevoelens van eenzaamheid.

“Ik heb eigenlijk drie petten op”, zegt Trudi Brink. “Voornamelijk ben ik Coo¨rdinator Sociaal Domein bij Quintus. Maar als het gaat om de thema’s eenzaamheid en inclusiviteit werk ik ook voor SAMBIQ (samenwerkingsverband van Stadsgehoorzaal, Stadsarchief, Stedelijk Museum Kampen en Bibliotheek en kunstencentrum Quintus). Verder heb ik nog een rol vanuit ‘Het Beste van Kampen’ dat is een senioren project van SAMBIQ met WijZ (Welzijn Kampen). De grote paraplu boven alles is dat je je inzet voor groepen die wat minder makkelijk aan kunnen haken in de samenleving, zodat ook zij mee kunnen profiteren van wat er te doen is op cultureel gebied”.

Trudi vertelt dat dit idee breed gedragen wordt door de gemeente Kampen en de genoemde culturele instellingen die laagdrempelig willen zijn voor de bevolking. Zo is het Stedelijk Museum iedere eerste woensdag van de maand gratis toegankelijk, doet de bibliotheek verschillende projecten, bijvoorbeeld omtrent laaggelettertheid en maatjeswerk en ook de Stadsgehoorzaal wil door allerlei aanbiedingen een bezoek voor iedereen mogelijk maken. In de Week Eenzaamheid werken zorg- sociale en andere instellingen mee met programma’s en activiteiten, zoals een scootmobieltocht, voetbaltoernooi, Meet Greet & Eat, of LHBTIQ avond, waarbij gezelligheid het belangrijkste is. ”Mijn rol is om daar de kunst- en culturele factor aan toe te voegen”, zegt Trudi. “Dus ik nodig het publiek dan van harte uit bij ‘Muziek op de Begraafplaats’, ‘Rock Oud Loud’ of gratis meedoen bij Quintus”.

Het kunstencentrum Quintus biedt voor mensen met niet aangeboren hersenletsel, verstandelijke of fysieke beperking cursussen op het gebied van muziek, dans en bewegen of schilderen die sinds kort vergoed kunnen worden via het Zorgkantoor middels een Persoons Gebonden Budget (PGB). “Daarbij kun je aangeven dat je brein wordt geprikkeld omdat je nieuwe dingen leert en dat het zingeving en structuur geeft”, legt Trudi uit. “Dus dat het bijdraagt aan je gezondheid. Dat is in de zorg een begrip; ‘positieve gezondheid’ wat ook te maken heeft met mentaal welbevinden. Quintus wil helpen met de aanvraag uit het PGB”. Ze vertelt van een man die rond zijn dertigste een hersenbloeding kreeg en daardoor niet aangeboren hersenletsel. Maar hij behield zijn gevoel voor humor. Toen hij aanklopte bij Quintus met het verhaal een theatervoorstelling te willen maken over de ontmoeting van mensen met zijn diagnose en de ‘gewone wereld’ bedacht men gedurende het proces dat het meer iets was voor de Stadsgehoorzaal. “We hebben subsidie aangevraagd en gekregen”, laat Trudi weten. “Onder begeleiding van professionele theatermensen wordt er nu een voorstelling ontwikkeld door de Stadsgehoorzaal. Dat is een voorbeeld van de samenwerkende instellingen”. Wie informatie wil kan terecht bij kunstencentrum Quintus, telefoon: 038 337 1200, website: www.quintuskampen.nl.

Nick de Vries