Wethouder Nieke Jansen.
Wethouder Nieke Jansen. foto Marlie Koggel

Column wethouder Nieke Jansen: ‘Hej ’t al eheurd?’

· leestijd 2 minuten Algemeen

Kunst die als een lopend vuurtje door de stad gaat. Waarvan iedereen zegt: Heb jij dat al gezien, gehoord, meegemaakt? Dat is wat ik hoop dat de nieuwe subsidieregeling voor culturele projecten teweeg brengt. Waarom? Omdat kunst van waarde is. Niet alleen omdat het van zichzelf waardevol is; het voegt ook waarde toe. Waarde aan jou en mij als beschouwer – of beter gezegd: deelnemer aan de kunst. Maar ook waarde aan de samenleving. Daarover zo meer.

De subsidieregeling, die vorige week (23 feb) is ingegaan, is voor álle makers van kunst: beeldende kunst, filmmakers, musici en ook dansers en theatermakers – professioneel en amateur. We willen ze hiermee graag de wind mee geven. Na een moeilijke periode in coronatijd kan de regeling ook helpen om nu een doorstart te maken. Het is een laagdrempelige regeling geworden, met weinig rompslomp. Zodat de makers van kunst kunnen doen waar zij goed in zijn en dat is kunst maken. Ik vind het belangrijk dat we kunst en kunstenaars op deze manier waarderen. Niet alleen met aandacht en applaus, maar ook financieel. Want wat kunstenaars doen is van waarde voor onze stad en onze gemeenschap.

Wat is dan die waarde van kunst? Die is heel divers. Makers van kunst laten ons stil staan. Bij onszelf en bij elkaar. Zo kan kunst bijdragen aan saamhorigheid. Door je samen te verwonderen, te laten raken, of je samen geroerd of ontroerd te voelen. Want makers maken iets in ons los. Ook al snap je soms niet waar je naar kijkt, kunst kan je wel beroeren. Blijdschap of boosheid oproepen over zaken waarvan je zelf soms niet meer wist dat je ze met je meedroeg. En ineens weet je weer: dit is waar het om gaat in het leven. Zo draagt kunst bij aan bezinning, aan schoonheid en zelfs aan geluk.  Ik zag dat gebeuren toen het Stedelijk Museum Kampen de expositie van Christie van der Haak voorbereidde. Het gebouw werd zelf een deel van de expositie, vol kleuren en patronen. “Prachtig en uitnodigend”, vond de een, “zonde van het mooie gebouw”, zei de ander. Ik weet één ding zeker: ik ga die kleurrijke muren missen. En over waarde gesproken: met dank aan deze bijzondere tentoonstelling vonden duizenden mensen de weg naar Kampen en menigeen was blij verrast over het mooie dat onze stad biedt. Dat is ook goed nieuws voor ondernemend Kampen.

Kunst en cultuur laten ons stil staan. Stil staan bij wie we zijn, maar ook gewoon stil zijn. Kunst geeft een plek om ‘te verwijlen,’ om tot rust te komen en op adem. Zo ontstaat er ruimte om ‘te zijn’, ruimte voor je diepste zelf. Kunst kan zo een spiegel zijn. Soms heb je de ogen van een ander nodig om iets te kunnen zien. Iets wat je nog niet wist; ook niet van jezelf.

Mag ik nog iets van waarde noemen? Makers kunnen ons ook inspireren om zélf iets te maken; scheppend aan de slag te gaan. Om zelf te dansen als je ontroerd naar dansers keek. Om zelf te fotograferen omdat je zulke mooie foto’s zag. Om te spelen met taal omdat je geraakt werd door mooi gekozen woorden. Kunst haalt creativiteit omhoog in mensen, geeft plezier en prikkelt. In je hoofd en je hart gaan luikjes open met een onbekend of ongedacht perspectief. Er ontstaan nieuwe gedachten, woorden en verbindingen. Je gaat zelf bedenken hoe je betekenis kunt geven en de wereld een beetje mooier kunt maken. 

Daarom mag kunst van mij als een lopend vuurtje gaan!

Subsidie aanvragen kan sinds 23 februari  2022 via www.kampen.nl/cultuurproject.

Nick de Vries

Nick de Vries

Afbeelding
Topband The Blue Grass Boogieman (Tim Knol, Douwe Bob) live in Café The Moonshiners Horeca Kampen 3 mei, 21:30
Afbeelding
Bandjesavond binnenstad Kampen: extra Hemelvaartseditie 2024 Horeca Kampen 3 mei, 16:33
Afbeelding
Nieuwe menukaart van De Bastaard met nieuwe gerechten, klassiekers en oude bekenden Horeca Kampen 3 mei, 16:22