Afbeelding
Foto: Gemeente Kampen.

Column Wethouder Bas Wonink: Hoe zal Kampen er uit zien in 2069?

· leestijd 1 minuut Algemeen

Ik ben opa geworden! Op 1 januari is ons eerste kleinkind geboren. Ik heb sommigen al horen zeggen dat 1 januari een hele mooie dag is om jarig te zijn, want dan ben je 24 uur jarig. We zijn echt superblij en apetrots. Alle clichés over opa’s en oma’s met kleinkinderen zullen vast wel waar blijken te zijn. En als ik mijn kleinzoon vasthoud vraag ik me af welke toekomst er voor hem is weggelegd. 

Er gaat nog zoveel veranderen in deze wereld. Hoe ziet Kampen eruit als hij zo oud is als ik nu ben? Dat is in 2069. Ik denk dan meteen aan de klimaatveranderingen. De zeespiegel zal verder gestegen zijn, maar ik verwacht dat de Afsluitdijk onze gemeente Kampen nog wel beschermt tegen hoog water. De wijken zijn vast aangepast met meer bomen die schaduw geven en minder verhardingen zodat we beter bestand zijn tegen droogte en enorme plensbuien. En het is voor iedereen logisch geworden om niet op het laagste punt in de omgeving te gaan bouwen. Er zal vast ook veel veranderd zijn op het gebied van elektronica. Als ik kijk naar smartphones, durf ik die ontwikkelingen haast niet te voorspellen. Er is dan vast een koelkast die ervoor zorgt dat jouw boodschappen al zijn gedaan. 

Dat er veel zal veranderen is zeker. Maar er zijn ook veel dingen die in 2069 net zo zijn als nu. Kampen is nog steeds een Hanzestad. Met de IJsselkogge in expositie vertellen we ieder die het horen wil over de rijke geschiedenis over ‘de Hanze’. De inwoners en toeristen genieten nog steeds van de gezellige historische binnenstad met gebouwen met scheve gevels in de Oudestraat. De stad is gegroeid en er zijn veel huizen bijgebouwd in de Reevedelta. Kinderen groeien op in gezinnen en gaan naar school. Ouders willen een goede baan met het liefst zo min mogelijk reistijd. We streven naar een gezonde levensstijl en proberen slechte gewoontes te vermijden. En ik durf te wedden dat Kampen ook dan nog een rijk verenigingsleven kent. Want het is leuk om samen muziek te maken, samen te zingen in een koor of samen te sporten. Of te vissen, zeilen en ga zo maar door. Verenigingen zijn ook in 2069 een deel van het cement van de samenleving, waarbij vrijwilligers een belangrijke rol spelen. Vrijwilligers blijven bestaan, omdat mensen zich betrokken blijven voelen bij het team van hun zoon of dochter of zij willen zich inzetten voor hun hobby of passie. 

Het is dan eigenlijk helemaal niet moeilijk om te kiezen waar we anno nu vooral op moeten inzetten. Dat is ruimte om te wonen, te werken en te genieten in onze mooie Hanzestad met haar prachtige buitengebied. En dat betekent dat wij als gemeente moeten investeren in woningen, groen en werkgelegenheid. En vooral in het behouden van ons rijke verenigingsleven! 

Ik denk dat Kampen er mooi uit gaat zien in 2069.  Wie weet maak ik dat nog mee… 

Wethouder Bas Wonink

Nick de Vries

Nick de Vries

Afbeelding
Ouderenzorg IJsselheem met aandacht: Roland over zijn keuze voor ouderengeneeskunde Partnerbijdrages 28 mei, 13:36
Buurten komen samen om hun eigen omgeving met elkaar te vergroenen, goed voor mens en dier!
Groene Loper Kampen deelt plantpakketten uit Partnerbijdrages 28 mei, 13:23
Afbeelding
Gratis donuts eten op Nationale Donutdag Algemeen 28 mei, 12:29