Afbeelding
Marjan van Houwelingen.

Column wethouder Nieke Jansen: Geldzorgen?

· leestijd 2 minuten Algemeen

Je kent dat vast wel. Dat je hoofd zo vol zit dat je nergens anders meer aan kunt denken. Het beheerst je helemaal. Geldzorgen is zo’n onderwerp dat je volledig in beslag kan nemen. Iedereen in Nederland, in Kampen zou voldoende geld moeten hebben om de meest basale dingen te kunnen doen. Dingen kopen die je gewoon nodig hebt om te leven, zoals eten en drinken of goede kleding. 

De huur en de energierekening betalen. Als dat met jouw budget niet lukt, bezet dat je hart en je hoofd. En als je geen ruimte hebt, niet in hart, hoofd én niet in je portemonnee, worden goede keuzes lastig. Héb je vaak weinig te kiezen. Ik hoor mensen die vertellen dat ze ongezond eten omdat dat raar genoeg goedkoper is dan gezond eten. Ik weet dat teveel mensen niet naar de huisarts gaan omdat ze bang zijn dat ze hun eigen risico moeten gaan betalen. En rekeningen niet openen, omdat ze die toch niet kunnen betalen. Dan ben je niet aan het leven, maar aan het overleven.

Als je door geldzorgen niet meer toekomt aan datgene waarvan jij blij en gelukkig wordt, kun je je buiten spel gezet voelen. Het raakt mij als dat met mensen gebeurt. Vooral als het om kinderen gaat. Een kind verdient de best denkbare start in het leven. Het zou niets moeten merken van geldzorgen thuis. Gewoon op voetbal kunnen, op zwemles of naar ballet. Niet worden uitgesloten van schoolreizen; niet worden buitengesloten omdat het ‘de verkeerde’ kleding draagt of niet ‘het juiste’ speelgoed heeft. Uitsluiting isoleert. Het ontneemt kinderen de kans om met vallen en opstaan te leren wat leven is. Een kind met een valse start ondervindt daarvan vaak levenslang de gevolgen. Daarom vind ik het zo belangrijk dat alle kinderen gewoon mee kunnen doen.

Uitsluiting isoleert. Het ontneemt kinderen de kans om met vallen en opstaan te leren wat leven is.

Om iedereen de kans te geven op meedoen, werken we al een aantal jaren aan ‘Kampen armoedevrij.’ Dat doen we als gemeente samen met een aantal organisaties uit de praktijk. Ook inwoners denken met ons mee. En dat willen we graag zo; luisteren naar de ervaringen van de mensen over wie het gaat. Volgens mij hebben we de afgelopen jaren stappen vooruit gezet. Vooral de regelingen voor kinderen zijn verbeterd. Zodat we zeker weten dat het geld dáár terecht komt waar het ‘t hardst nodig is.

Dat er verschillen zijn tussen mensen die meer en minder te besteden hebben, lossen we als gemeente niet op. Wat wij wel kunnen doen, is voorkomen dat kinderen – of volwassenen – door armoede uitvallen of buitengesloten worden. Of beter andersom: ervoor zorgen dat iedereen mee kan doen. Wel vraag ik me af of voldoende bekend is wat er allemaal kan. Welke regelingen er zoal zijn. En hoe je hulp kunt krijgen, bijvoorbeeld als je schulden hebt. Ik kan me voorstellen dat je een drempel over moet om te erkennen dat je net te weinig hebt om goed van rond te komen. Maar het moet niet zo zijn dat je je niet meldt, omdat je denkt dat je toch nergens recht op hebt, of omdat je bang bent dat je straks alles weer terug moet betalen. Of omdat het ‘teveel gedoe’ zou zijn. 

We willen niet dat mensen in gemeente Kampen tussen wal en schip raken. Daarmee zeggen we: het draait niet om de regels en de regelingen, het gaat erom dat iemand geholpen wordt als dat nodig is. Laat dat dus horen. Laat het weten, want dan kunnen we kijken wat we voor je kunnen doen om de geldzorgen kleiner te maken, je hart wat lucht te geven. Naast voor geld zorgen willen we vooral voor perspectief zorgen.

In februari en maart evalueren we het armoedebeleid. Om te toetsen of we hiermee nu echt op de goede weg zitten. Dat doen we samen met ouders, scholen en andere instanties. Denk je dat het beter kan? Mis je zaken? Wil je iets onder onze aandacht brengen? Praat dan mee in de gesprekken die we de komende tijd gaan voeren. Je kunt je hiervoor aanmelden door een mailtje te sturen naar Evita Keulen, e.keulen@kampen.nl. Welkom!

Nieke Jansen
Wethouder armoedebeleid
n.jansen@kampen.nl

Nick de Vries

Nick de Vries

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.