Deze bijdrage van Raadspraat is geschreven door Gerben Wijnja van de D66-fractie.
Deze bijdrage van Raadspraat is geschreven door Gerben Wijnja van de D66-fractie. Aangeleverd.

Raadspraat D66: Dingen veranderen!

· leestijd 1 minuut Algemeen

Vier jaar geleden heb ik tal van stukjes geschreven hier in weekblad De Brug over supermarkten op zondag. Als D66 Kampen vonden wij dat het maar eens afgelopen moest zijn met het verbod om op zondag te ondernemen of boodschappen te doen. Onze inwoners kunnen dat prima zelf bepalen vond ik.

Supermarkten op zondag werd zo hèt thema bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. En na die verkiezingen bleek er in de raad genoeg steun. Voortaan mochten supermarkten op zondag open. Een geweldig succes voor ons als D66!

En wat bleek, onze inwoners en ondernemers kunnen dat inderdaad prima zelf bepalen. In vrijheid en met respect voor elkaar. In Kampen gaan nu zondagmiddag alle supermarkten open, terwijl ondernemers in IJsselmuiden hebben besloten dicht te blijven.

Dat Kampenaren met die vrijheid om kunnen gaan, was voor mij geen verrassing. Maar conservatieve politici vonden dat wat wij zondagsvrijheid noemen, niet bij Kampen zou passen. Dat mensen niet zelf die keuze kunnen maken. Of waren van mening dat je godsdienstige regels op moest leggen aan mensen die daar helemaal niet van gediend waren.

Als we toen in 2018 als D66 niet de eerste stap hadden gedaan, was er nu niks veranderd.

In de politiek kun je echt dingen veranderen. Ik denk daar vaak aan als ik eens een keer op zondagmiddag boodschappen doe en al die mensen om me heen zie: dat hebben we toch maar mooi voor elkaar gekregen! Als we toen in 2018 als D66 niet de eerste stap hadden gedaan, was er nu niks veranderd. Het begon ooit met stukjes tikken in de Brug, debatten in de raad en uiteindelijk is het gelukt. Aangemoedigd door actievoerende inwoners van ‘Kampen op Zondag’

Maar we hebben nog veel meer dingen te doen in Kampen. Denk aan wonen, zorg, verduurzaming, cultuur of onderwijs. Zaken waarbij het tijd is voor een modernere blik. (En het blijft natuurlijk raar dat het voor winkeliers in de Oudestraat nog steeds verboden is hun winkel te open op zondag. Verplicht dicht zijn op de dag dat veel inwoners graag winkelen.) 

Moderner denken is ook nodig als het gaat om onze eigen economische kansen. Dat mis ik als ik de vanzelfsprekendheid zie waarmee het bestuur accepteert dat we hier relatief weinig startende ondernemers hebben. Dat de goede baan die bij je past vaak niet in Kampen is te vinden. En dat terwijl we inmiddels een stad zijn die je onmogelijk klein kunt noemen, midden in één van de economisch sterkste regio’s van Nederland. Ongelooflijk veel kansen. Maar die moet je dan wel durven pakken.

Over een paar weken zijn er verkiezingen. Bijzondere en spannende verkiezingen denk ik. Misschien ook wel omdat traditionele middenpartijen als het CDA en de PvdA  het zwaar hebben. Ook in Kampen. Tegelijkertijd zijn de uiteengespatte delen van lokale partijen vooral bezig met persoonlijke onderlinge conflicten.

Ik vind het belangrijk dat we als D66 Kampen een modern tegenwicht zijn voor de conservatieve partijen. U mag het straks beslissen.

Nick de Vries

Nick de Vries