Afbeelding
Foto: Van Houwelingen

Column Burgemeester: Gewaarschuwd voor de gemeenteraad van Kampen

· leestijd 2 minuten Algemeen

Vooraf was ik heel duidelijk gewaarschuwd. De gemeenteraad van Kampen. Daar moest ik zeer serieus rekening mee houden. In mijn verlangen om burgemeester van Kampen te mogen worden moest ik mij vorig jaar op enig moment melden bij de commissaris van de Koning. In onze provincie is dat Andries Heidema. Formeel was het een kennismaking, maar achteraf was het natuurlijk gewoon ook een waarschuwing. Hij was het die mij duidelijk waarschuwde. En Heidema wist waarover hij het had. Hij was immers zelf ook burgemeester geweest. 

De kop is er inmiddels royaal af. Ruim vier maanden mag ik uw burgemeester zijn. Heel veel mensen heb ik al ontmoet. Wat een dagelijks feest is dat. En wat mij betreft blijft dat zo. Ik denk ik nu 2.000 inwoners ontmoet heb. Van Zalk tot Zwarte Meer en alles daar tussenin. Nog 53.000 inwoners te gaan, de groei niet meegerekend. 

Het kan zijn dat u mij achter de schermen wat vaker ontmoet dan voor de schermen. Niet dat ik het podium of een opening schuw, maar een burgemeester doet het werk niet alleen. Onze wethouders en raadsleden in de gemeente vormen het hart van onze democratie en zij besluiten over zeer veel zaken. Ik vind het daarom belangrijk dat zij zichtbaar zijn. Van zowel de gemeenteraad als het college van burgemeester en de wethouders ben ik voorzitter. Als voorzitter stuur ik niet op de uitkomst van besluiten. Dat is echt aan de politiek zelf. Ik probeer besluiten vooral goed te begeleiden en soms suggesties te doen of juist inzichten te geven die ik uit mijn gesprekken met de samenleving ophaal om zo een besluit iets beter te maken. 

 In de profielschets van Kampen voor de nieuwe burgemeester stond nogal nadrukkelijk dat de bevolking van Kampen bestaat uit verschillende gemeenschappen.

Terug naar commissaris van de Koning Andries Heidema en zijn waarschuwing. Waar ging die waarschuwing nou over? Nou, over de gemeenteraad van Kampen. “De gemeenteraad van Kampen lijkt nogal op de samenleving van Kampen zelf”, vertelde hij mij ernstig. Ik moest even nadenken of deze kwalificatie een open deur of zo gek als een deur was. Geen van beide, maar het was hem menens. In de profielschets van Kampen voor de nieuwe burgemeester stond nogal nadrukkelijk dat de bevolking van Kampen bestaat uit verschillende gemeenschappen. Elk met een eigen karakter. “Tegelijkertijd weten de mensen elkaar steeds beter weten te vinden”, aldus het profiel. De goede lezer haalt hier uit: let op, niet iedereen in Kampen denkt en leeft hetzelfde, hier moet je aandacht voor hebben. De commissaris benadrukte dat naar mij.

In de huidige gemeenteraad van Kampen blijkt dit dus niet anders. Daar zie je een goede afvaardiging van veel verschillende groepen uit de Kamper samenleving zo vertelde de commissaris mij. Dat is niet altijd gebruikelijk in gemeenteraden. Het klinkt gek, maar niet elke democratisch gekozen gemeenteraad in ons land is een even goede afspiegeling van de samenleving. Perfect is die afspiegeling helaas nooit, maar Kampen komt een heel eind. Mooi. Het betrof dus een compliment, maar ook een waarschuwing; de gemeenteraad van Kampen kan soms uiteenlopen en verschillend zijn, maar daardoor vertegenwoordigen ze heel goed de Kamper samenleving. Ik werd en word daar als burgemeester blij van.

Tijden veranderen. Er komt een nieuwe gemeenteraad voor Kampen aan. De 10 deelnemende lokale politieke partijen zijn al druk bezig met de campagne. Deze verkiezing wordt anders dan anders. De politieke partijen in Den Haag zijn moe. Misschien zelfs wel bekaf. De recente landelijke campagne, de coronacrisis en de lange onderhandelingen hebben hun tol geëist van veel Haagse politici en betrokkenen. Begrijpelijk, het zijn tropenjaren voor onze zelf gekozen mensen in Den Haag. Landelijke politieke leiders en Kamerleden zijn daarom nu al opvallend minder in beeld bij deze gemeenteraadsverkiezingen vergeleken met vier jaar geleden. Ze gaan veel minder hun stempel drukken op deze lokale verkiezingen vergeleken met vier jaar geleden. Ik juich dat toe. Zo is er meer ruimte voor lokale thema’s, kandidaten en partijen.

Op 14, 15 en 16 maart kiest Kampen een nieuwe gemeenteraad. De lijsten zijn inmiddels bekend. Er is genoeg te kiezen. Vooral de mannen hebben zich massaal aangemeld voor en op de kandidatenlijsten. Ik kijk uit naar een mooi en verdiend afscheid van de raadsleden die afgelopen jaren hun maatschappelijke dienstplicht vervuld hebben. Ze hebben het fantastisch gedaan. En natuurlijk kijk ik uit naar uw aanstaande keuze. Welke nieuwe raadsleden krijgt de gemeenteraad van Kampen? Wordt het weer zo’n behoorlijke afspiegeling? Laat de gemeenteraad opnieuw een mooie en goede afspiegeling zijn van onze eigen Kamper samenleving. Een afspiegeling van de steden en onze dorpen. Van Zalk tot het Zwarte Meer. U beslist en ik kijk er opnieuw naar uit.

Burgemeester Sander de Rouwe

Nick de Vries

Nick de Vries