Een still uit de documentaire.
Een still uit de documentaire. Foto: Aangeleverd

Documentaire gemaakt door Kamper tieners: Verbonden, met je telefoon of met elkaar?

· leestijd 1 minuut Algemeen

“Verbonden: Met je telefoon of met elkaar?” is de prikkelende titel van de documentaire gemaakt door de Kamper tieners Bas Nodelijk (17) en Hannah Holterman (17). Deze jonge filmmakers hebben dit werkstuk gecreëerd als alternatief voor hun profielwerkstuk tijdens hun eindexamenjaar op de Havo.

Centraal in hun documentaire staat de vraag welke sociale en mentale impact het telefoongebruik heeft op de jeugd. Uit hun uitgebreide onderzoek, waaraan meer dan 500 jongeren deelnamen, kwamen enkele opmerkelijke resultaten naar voren. Zo bleek dat 62% van de ondervraagde jongeren aangaf niet zonder sociale media te kunnen, terwijl tegelijkertijd 70% ook de negatieve effecten ervan ervaart. Deze effecten variëren van een negatief zelfbeeld tot het gevoel het leuke in het leven te missen, wat jongeren onzeker maakt.


Nodelijk en Holterman hebben deze onderwerpen treffend en betekenisvol in beeld gebracht. Ze stelden vragen aan leraren op het Ichthus College over het al dan niet verbieden van telefoons op school, en gingen in gesprek met de jongste leerlingen op basisschool de Morgenster over hun telefoongebruik. Ook voerden ze een boeiend interview met de Kamper psychologe Marensia Starke, die haar visie deelt op de vraag of de telefoon nu een vloek of een zegen is.

Na een succesvolle première op het Ichthus College is de documentaire nu online te bekijken. De school beloonde de film met het hoogst haalbare eindcijfer: een 10. Binnen enkele dagen is de documentaire online al meer dan 1.500 keer bekeken! De documentaire valt op door het actuele en herkenbare thema dat jong en oud dagelijks bezighoudt, en door de creatieve manier waarop dit onderwerp in beeld is gebracht.

Het succes van de documentaire is niet onopgemerkt gebleven: NPO’s 2Doc heeft de film in overweging genomen voor vertoning op het platform Makers van Morgen. Nodelijk en Holterman kijken vol spanning uit naar de uitslag. Beiden gaan na de zomer verder studeren: Nodelijk aan de studie Creative Business in Enschede en Holterman aan de studie Kunst en Economie in Utrecht. Het belooft zeker niet het laatste te zijn dat we van deze creatieve talenten zullen horen.

Wilt u de documentaire ook bekijken? Deze is online te vinden op YouTube.com. Zoek op ‘Documentaire Verbonden’ en houd jezelf de spiegel voor. Laten we de gevolgen van telefoongebruik bespreekbaar maken, aldus de makers.

Afbeelding
24 verenigingen uit Kampen op pad voor Grote Clubactie Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Expositie van prints van werken van Van Gogh Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Burgemeester en wethouders laten regionale stem horen tijdens 'Laat ons niet in de St(r)eek' - evenement Algemeen 19 uur geleden