Herenboeren oogsten van eigen teelt
Herenboeren oogsten van eigen teelt (foto: Mark van Stokkum)

Burgerinitiatief Herenboeren strijkt in Kampen neer – wie doet er mee?

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Maarten van Gemert)  
KAMPEN – Op dezelfde dag zijn er zowel in Zwolle als in Kampen burgerinitiatieven gestart om een Herenboerderij te beginnen. Daarbij draait het om meer grip krijgen op wat je eet, om korte(re) voedselketens en om duurzame voedselproductie. De volgende stap is het vinden van een locatie waar de coöperatie Herenboeren Kampen kan gaan boeren. Ideeën zijn welkom.

In Nederland zijn er al achttien goedlopende Herenboerderijen actief, gemengde boerderijen waar duurzaam, lokaal eten wordt geproduceerd. Als het aan kartrekker Bert Rietman ligt, sluit Herenboeren Kampen zich daarbij aan. „Met een enthousiast, betrokken team bouwen we aan Herenboeren Kampen,” vertelt hij. „Allemaal mensen die geloven in de kracht van een burgerinitiatief en die staan voor milieu- en natuurvriendelijk en lokaal geteeld voedsel.”

Herenboerderij
In een Herenboerderij vormen tweehonderd huishoudens samen een coöperatie, leggen geld in en kopen of pachten zo’n twintig hectare grond. De niet door winst of verkoop opgejaagde coöperatie heeft een boer in loondienst die de boerderij professioneel aanstuurt. Alle groenten en fruit worden natuurgedreven geteeld en de oogst wordt verdeeld onder de leden. Een Herenboerderij is een coöperatie waarvan je lid kunt worden en mede-eigenaar van het duurzame, gemengde boerenbedrijf.
De opbrengst van het land gaat naar de leden en niet naar een marktpartij. De leden zijn eigenaar, ondernemer, producent én consument van hun eigen boerderij.

Uitgangspunten
De leden halen elke week hun oogstdeel op: groente, fruit, eieren en (af en toe) vlees. „Je eet met de seizoenen mee van de grond uit je eigen omgeving,” aldus Rietman. „De boerderij staat ook garant voor veel eten,” vervolgt hij, „want op twintig hectare kun je allerlei gewassen verbouwen en vee houden. Zo creëren we samen een toekomstbestendig en eerlijk voedselsysteem.” Op een Herenboerderij wordt namelijk duurzaam voedsel geproduceerd. De uitgangspunten zijn een gezonde bodem, goed leven voor dieren, biodiversiteit en het toewerken naar een gesloten kringloop.

Uitnodiging
Als het aan de twaalf kartrekkers in Kampen ligt, zal in Kampen zo’n coöperatieve, duurzame boerderij worden opgezet. Bij de notaris hebben zij woensdag 19 juli Herenboeren Kampen opgericht, tegelijk met een groep in Zwolle. Nu gaan ze op zoek naar grond. Voorwaarde voor een geschikte locatie om te gaan boeren, is een ligging vlakbij de leden en dus de stad.
„Je moet er gemakkelijk op de fiets naar toe kunnen,” vertelt Rietman. In de tussentijd gaan ze op zoek naar mensen die ook herenboer willen worden. Voor meer informatie kan men terecht op de website kampen.herenboeren.nl. Bij interesse of vragen is Bert Rietman te bereiken op Kampen@Herenboeren.nl. Voor een eerstvolgende informatieavond hopen de twaalf kartrekkers veel uitnodigingen te mogen versturen. Om concreet te komen tot een Herenboerderij Kampen.


Toost na ondertekening van de oprichtingsakte bij de notaris (foto: Bertrik Hakvoort)