Archieffoto van de almanak van 2022.
Archieffoto van de almanak van 2022. Foto: Frans.Walkate.Archief

In Kamper Almanak ‘alles’ over familie Van Marle

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Huib Strengers)

KAMPEN – Het verhaal over de familie van Marle in de Kamper Almanak 2023, is misschien wel het boeiendste uit de Almanak. Naast overigens een groot aantal interessante artikelen, zoals onder andere ‘De struikelstenen in muziek’, het ontstaan van Brunnepe en ruimtelijke ontwikkelingen vanaf de Middeleeuwen en ‘Leven en werk’ van de in Kampen wonende kunstschilder, Emile Moulin.

De vaste rubrieken ‘In de etalage’, ‘Uitgelicht’, ‘Historische bijdragen’, ‘In Memoriam’ en Kampen in 2022 staan in de Kamer Almanak, evenals de Kamper Kroniek 2023, gemaakt door Joke van Elleswijk en Gerard Wessels met foto’s van Freddy Schinkel

Jeany van den Berg schrijft over zes generaties Van Marle die aardappels en groente verkochten in de Venestraat in Kampen. Tot dat de zesde generatie besloot het anders aan te pakken. En zo bestaat nu ‘Uitgekookt’, wat geleid wordt door Johan van Marle aan de overkant van de IJssel, op enkele honderden meters van de landbouwgronden van zijn vader. Ook al vond de toenmalige gemeenteraad dat ‘Uitgekookt’ zich op het industrieterrein moest vestigen. Van de eerste generatie, Egbert en Harmpje is bekend dat Egbert in de winter houthakker was en in de zomer groente verbouwde op het land. Hoe Egbert in Kampen terecht kwam is niet bekend. In 1896 trouwt hij met Harmpje. Ze gingen in de Venestraat wonen, de bakermat van het bedrijf Van Marle sinds de jaren dertig van de negentiende eeuw. Alle generaties komen in het artikel aanbod, met tal van foto’s én een prachtige genealogie.

Struikelstenen

Maar liefst 53 struikelstenen bevinden zich op 26 locaties in Kampen. De eerste werd gelegd op 20 april 2011. Het is een kunstproject van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. De ‘stolpersteine’ worden ook wel gezien als ‘Wiedergutmachung’ van de Duitsers ter herinnering aan de slachtoffers in de Tweede wereldoorlog. Demnig beoogt verspreid over heel Europa een monument te maken. Herman Broers gaat er in een groot artikel in de Almanak op in. Een herinneringsmonument voor de slachtoffers van het nationaalsocialisme.

Brunnepe

Brunnepe was lange tijd een zelfstandige nederzetting. Dat schrijven Noor Mens en Marcel van Winsen in het artikel ‘Ontstaan en ruimtelijke ontwikkeling vanaf de Middeleeuwen’. De eerste vermelding is uit 1329, maar volgens sommige bronnen al veel ouder. Volgens archeoloog Alexander Jager is Brunnepe een ontginningsnederzetting uit de twaalfde eeuw. De nederzetting ligt op een oeverw’al, van waaruit het dorp is ontstaan. ‘Juridisch’ viel Brunnepe al in de Middeleeuwen onder Kampen, maar het vormde toch een betrekkelijk zelfstandige gemeenschap met een eigen haven, een vismarkt, een school en een kapel. Het artikel gaat eveneens in op de komst van de schokkers. Kaarten en fraaie foto’s maken deel uit van het artikel.

Emile Moulin

Geraart Westerink schrijft in de Kamper Almanak dat van het aantal bescheiden kunstenaars die in de twintigste eeuw in Kampen woonde en werkten, Emile Moulin (1875:1938) waarschijnlijk voor zijn stadgenoten de bekendste was. Tijdgenoten als de schilders Willem Bastiaan Tholen en Jan Voerman, die hun basis eveneens in Kampen hebben liggen, maar meer landelijke bekendheid verwierven verhuisden al snel en op relatief jonge leeftijd naar elders. Moulin vervulde lange tijd een zichtbare rol in de plaatselijke gemeenschap. Dan was hij ook nog eens getrouwd met een pianiste die door haar les- en concertactiviteiten veel Kampenaren bereikte. Emile Moulin overleed op 26 augustus 1938 onder trieste omstandigheden. De laatste periode van zijn leven bracht hij door in psychiatrische instelling. Zijn dood kreeg veel aandacht in lokale en landelijke kranten. Hij werd begraven op de Algemene Begraafplaats van Kampen in IJsselmuiden, in aanwezigheid van onder meer Ph. Zalsman, A.J. Reijers, J. Enserinck, J. Boele en pastoor Gasman.

De Kamper Almanak 2023 is mogelijk gemaakt door de Volksbank, SNS Bank, de gemeente Kampen en Het Cultuurfonds. Met het ‘vertrek’ van het Walkate archief en SNS Historisch Centrum moest een nieuwe uitgever gevonden worden. Dat is de Historische Vereniging voor de IJsseldelta, ‘Jan van Arkel’ geworden. De Kamper Almanak, waarvan de eerste in 1828 verscheen, is niet meer gratis verkrijgbaar. Hij is bij de boekhandel te koop voor 20 euro.