Afbeelding
Foto: aangeleverd

Techniek en onderwijs vinden elkaar bij Broshuis

· leestijd 1 minuut Algemeen

KAMPEN – Komende maandag zijn studenten van het Hoornbeeck College Kampen te gast bij Broshuis in Kampen. De studenten werken aan het ‘werkschip’, een project waar mbo-studenten van de opleiding Mechatronica op een praktische manier bezig zijn.

Door het bedrijfsleven te betrekken bij de BBL-opleiding ontstaat er een samenwerking waar techniek en onderwijs elkaar vinden. Broshuis staat open voor jonge mensen die interesse hebben in techniek.

Arjen Kloosterman, teamleider afmontage bij Broshuis, is vanaf het begin enthousiast betrokken. Vanuit de praktijk heeft hij een heldere kijk welke vaardigheden nodig zijn om een vakman te worden. Vol trots vertelt hij over het bedrijf waar vrachtwagentrailers worden gemaakt. Maar hij heeft ook oog voor de jongeren. Hij geniet van het opleiden van jonge mensen. Momenteel wordt er gewerkt aan een persluchtbediening. Dat project is opgebouwd uit verschillende onderdelen. En het resultaat is zichtbaar.

Technologiestudent Pieter Sleurink is vanmorgen vroeg vertrokken uit Steenwijkerwold. Na een korte introductie in de werkplaats werd het pneumatische schema doorgenomen. Vol enthousiasme is hij samen met zijn klasgenoten aan het werk. De jongeren worden naast Arjen Kloosterman ook geholpen door Niels van Ringelesteijn. Niels werkt vijf jaar bij Broshuis. Niels heeft ook de opleiding Mechatronica niveau 3 gevolgd. Goed onderwijs is noodzakelijk om goed inzicht te krijgen in schakelingen in de vakgebieden hydrauliek, pneumatiek en elektrotechniek. Bij Broshuis zijn al deze technieken om een vrachtwagentrailer te bouwen belangrijk.

Van Ringelesteijn is binnen Broshuis praktijkopleider en leerwerkplekbegeleider. Hij ziet graag jongeren die passie hebben voor techniek. De vaardigheden krijgen voldoende aandacht binnen het bedrijf. Van Ringelesteijn vertelt dat het belangrijk is om de leefwereld van de jongere te begrijpen. ‘Als het thuis niet lekker loopt is het luisterend oor van je praktijkopleider heel belangrijk. Als een jongere goed in zijn vel zit dan is er alle ruimte op de werkvloer om verder te ontwikkelen binnen de techniek.’

Docent Gert Mulder ziet veel voordelen in het project. Veel werkzaamheden uit het kwalificatiedossier komen aan de orde. In dit project wordt op een leuke manier gebruik gemaakt van kennis van verschillende bedrijven. Voor Michiel Koobs is het aansluiten van de pneumatiek mooier dan het opbouwen van de basisonderdelen. Zo heeft iedereen zijn voorkeuren. Op zijn werk vindt hij het reviseren echt prachtig. Technologie biedt voldoende kansen.

Praktijkopleider Henk van Pijkeren komt uit Oldebroek. De motivatie van jongeren is volgens hem erg belangrijk. De technieken binnen Broshuis zijn breed. Van de service tot montage. Er zijn voldoende uitdagingen en doorgroeimogelijkheden binnen Broshuis. Ook over het milieu en het gebruik grondstoffen wordt nagedacht. Bij Broshuis is er onder leiding van Arjen Kloosterman een ‘brok technische ervaring’ aanwezig.

Afbeelding
Dudok muziekdagen 2024 met 'Naar bed met Bach door Hannes Minnaar (4 foto's) 4 foto's instagram 18 mei, 22:07
Afbeelding
KHC wint met ruime cijfers in aanloop naar beslissend weekend Sport instagram 18 mei, 21:03
Afbeelding
's-Heerenbroek niet doortastend genoeg tegen Zwolsche Boys Sport instagram 18 mei, 20:47