De binnenkant van de ’slimme’ afvalbak
De binnenkant van de ’slimme’ afvalbak (foto: Maarten van Gemert)

Nieuwe afvalbakken in de Oudestraat van Mr. Fill ingezet als ‘slimme afvaloplossing’

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Maarten van Gemert)  
KAMPEN – Vrijdagmorgen heeft wethouder Erik Faber nieuwe afvalbakken in de Oudestraat in gebruik genomen. De afvalbakken van Mr. Fill zijn zelfvoorzienend qua stroom en zelfpersend qua afval, hetgeen de capaciteit danig vergroot. Verspreid over de Plantage en de Oudestraat zijn er tien ’slimme’ afvalbakken geplaatst. Mr. Fill doet wereldwijd zijn intrede.

De wethouder mocht het eerste afval in de bak werpen en de verslaggever de eerste sigarettenpeuk. Er liep geen hond in de buurt die zijn behoefte kon doen voor een primeur. Want behalve een spraakmodule en een voetpedaal zijn er nog twee slimmigheidjes in de bak geïmplementeerd: een opening om sigarettenpeuken in te gooien en een opening waaruit hondenpoepzakjes getrokken kunnen worden. Om natuurlijk in de grote opening daarboven weg te gooien.

Dienstverlening
Met de stuurgroep Binnenstad is de gemeente voortdurend in overleg hoe de binnenstad zo schoon mogelijk te houden. Er is een werkgroep zwerfafval die meedenkt en er is een kauwgombrigade actief. De afvalbakken waren vaak sneller vol dan de gemeente ze kon legen. Naast een oplossing hiervoor, wilde de gemeente afvalbakken met een variabele opening, niet te groot en niet te klein. Bij een te grote opening kan er huisafval gedumpt worden, wat nadrukkelijk niet de bedoeling is. Bovendien zou het wenselijk zijn als de afvalbakken groter zouden zijn en het afval zouden kunnen samenpersen. Een sensor zou kunnen communiceren hoe vol de bak is.
Na testen is gekozen voor de afvalbakken van Mr. Fill. De kosten van aanschaf en plaatsing à €50.000 zijn een vervangingsinvestering van bestaande, afgeschreven afvalbakken. Ook ontvangt de gemeente voor de investering een subsidie van het Rijk. De bespaarde tijd op de inzameling van de afvalbakken wordt weer ingezet in de binnenstad voor een extra schoonmaakronde in de stegen.

Innovatie
Te midden van het vrachtverkeer van leveranciers nam wethouder Erik Faber vrijdagochtend 16 februari de afvalbakken in gebruik. Namens de producent in Culemborg, lichtte Twan van der Slikke het gebruik en de mogelijkheden toe. Het zelf persen van het afval vergroot de capaciteit vijf tot zeven keer, oftewel van 120 liter naar 600 liter. Ledigingsrondes kunnen nu efficiënter worden ingepland hetgeen leidt tot minder personeelsinzet en tot kostenbesparing.
Er wordt niet continu gemeten hoe vol de bak is maar wel iedere keer als er afval in geworpen wordt. Een zonnepaneel bovenop de bak zorgt voor de benodigde stroom. Deze laadt ook een batterijtje op waarmee de bak vier weken in donker en slecht weer kan functioneren. Het voetpedaal levert een hygiënische bijdrage door daarmee de klep te openen. In andere binnensteden hebben de bakken hun waarde al bewezen. Er wordt nauwlettend gevolgd of dat in Kampen ook het geval is. Kampen sluit als 44e gemeente in Nederland aan.

Wethouder Erik Faber bij de eerste ’slimme’ afvalbak van Kampen (foto: Maarten van Gemert)

Competitie
Een spraakmodule in de afvalbak bedankt de persoon die het afval erin werpt, volgens het aloude idee van Holle Bolle Gijs in de Efteling (”Papier hier!”). Bij de ingebruikname vrijdagochtend werd gesuggereerd een competitie op te zetten voor de mooiste Kamper afvalstem. Eventueel ’op zien Kampers’ natuurlijk.
De afvalbakken van Mr. Fill zijn over de hele wereld te vinden, zo’n 12.000 stuks momenteel in 40 landen. Amsterdam heeft er zo’n 450 staan. Kampen begint met 10 in de binnenstad. In 2015 kwam de eerste afvalbank van Mr. Fill in Zandvoort. In 2019 eindigde Mr. Fill zowel met de innovatie- als de publieksprijs in de top 10 van de KvK Innovatie Top 100.
Faber gaf aan dat er gekozen is voor een neutrale, grijze kleur. Van der Slikke vertelde dat Mr. Fill de afvalbakken in een breed pallet aan kleuren kan leveren, van rood, groen en blauw tot zwart en wit. In de kustplaats Capbreton (Frankrijk) staan blauwe afvalbakken in drie varianten voor drie soorten afval. Gemeente Westland koos voor knalgroene afvalbakken. Aan de Reeperbahn in Hamburg staan zelfs roze afvalbakken. „Toepasselijk”, lacht Van der Slikke, „want dat is bij de rosse buurt van de Hanzestad.” Dat kent Kampen niet. Onze Hanzestad houdt het bij neutrale, donkergrijze afvalbakken. Voor een schone Oudestraat. Geholpen door Mr. Fill.