Afbeelding
Foto: aangeleverd

Test met GPS-systemen voor mensen met dementie

· leestijd 1 minuut Algemeen

IJSSELMUIDEN - Vanaf donderdag 18 april voert IJsselheem in samenwerking met Vilans in en rondom locatie Maarlenhof in IJsselmuiden een uitgebreide test uit met twee GPS-systemen om mensen die (ver)dwalen, bijvoorbeeld door dementie, buiten het verpleeghuis terug te kunnen vinden.

Maarlenhof werkt al enige tijd met een open deuren beleid voor mensen met dementie, voortkomend uit de Wet Zorg en Dwang. Deze wet verplicht zorgorganisaties om de deuren niet standaard gesloten te houden voor bewoners met dementie. Sinds april 2023 volgt IJsselheem locatie Maarlenhof in IJsselmuiden daarom de lijn ‘de deur is open, tenzij’.

Dit betekent dat voor elke bewoner individueel wordt bekeken welke bewegingsvrijheid mogelijk is. Naasten en zorgmedewerkers kennen de bewoner met zijn eigen gewoontes en waarden en kijken samen met hen naar wat mogelijk is. Maarlenhof stelt samen met hen leefcirkels per bewoner vast. Binnen Maarlenhof monitoren ze deze leefcirkels met track-and-trace technologie, zoals sensoren op deuren.

In Nederland bleek nog geen goed product op de markt te zijn dat het mogelijk maakt bewoners op afstand te kunnen volgen en zo vrijheid en veiligheid te bieden. Na een uitgebreid onderzoeks- en selectieproces zijn er uiteindelijk twee systemen overgebleven die nog in de praktijk getest gaan worden op gebruiksvriendelijkheid en draaggemak.

Het doel van een GPS-systeem is zo min mogelijk onvrijwillige zorg te hoeven bieden en daarmee de deuren zo min mogelijk gesloten te houden. Het systeem moet ervoor zorgen dat er een alarm afgaat als iemand buiten een gewenste omgeving komt en dat deze persoon dan teruggevonden kan worden via een kaart die lijkt op Google Maps.

“We merken dat het open deuren beleid eigenlijk al heel goed werkt, maar we misten nog een manier om de leefcirkels ook buiten Maarlenhof goed te kunnen instellen. Veel bewoners met dementie lopen vaak hetzelfde rondje buiten, dit kunnen ze prima blijven doen. Komen ze buiten dit rondje zoals vastgesteld, dan kunnen ze gaan dwalen en ontvangen wij graag een melding om ze te kunnen ondersteunen. Er zijn natuurlijk GPS-trackers die gemaakt zijn voor auto’s, maar deze zijn veel minder nauwkeurig dan wat wij zouden willen. Wij willen namelijk weten of een bewoner aan de ene kant of aan de andere kant van een drukke weg staat. Dat maakt nogal een verschil,” aldus Linda Meijer, regisseur van Maarlenhof.

De resultaten van dit onderzoek, genaamd ‘Leefcirkels XL’, worden landelijk gecommuniceerd. Maarlenhof hoopt aan het eind van deze periode meer inzicht te hebben in welk systeem het beste werkt voor de bewoners en de organisatie. Samen met naasten, vrijwilligers en bewoners worden de twee GPS-systemen getest in de periode van 18 april t/m 7 mei en van 16 mei t/m 4 juni.