Afbeelding
Nick de Vries

Raad vindt aankoop Stadskazerne te risicovol

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Nick de Vries)

KAMPEN - De aankoop van de Stadskazerne is te riskant in deze tijden. Dat was vrijwel unaniem de mening van de gemeenteraad over het voorstel van Martin Ekker om de kazerne voor 5.400.000 van DeltaWonen over te kopen, nu de woningbouwvereniging door de overheid gedwongen wordt het pand van de hand te doen.

Zelfs Ekkers eigen partij de VVD zag geen heil in het plan dat uiteindelijk enkel steun kreeg van de D66-fractie. Volgens de raad waren er teveel onzekerheden. Het pand is nu nog gevuld met huurders, maar wat als die huurders in de toekomst het pand verlaten? Wat gebeurt er de komende jaren met een instantie als de bibliotheek?

Wethouder Martin Ekker gaf eerder aan dat het college de voor- en nadelen van aankoop de afgelopen maanden zorgvuldig tegen elkaar afgewogen met als resultaat het raadsvoorstel tot aankoop. De voordelen op een rij: de gemeente is allereerst grootgebruiker van het pand en verwacht door aan te kopen op lange termijn een klein financieel voordeel te behalen. Het begrote bedrag voor rente, afschrijving en onderhoud ligt lager dan de huurprijs. Een eventueel particuliere koper moet de huidige contracten, die nog 20 jaar doorlopen, respecteren, maar mag daarna opnieuw onderhandelen. "Wij verwachten over twintig jaar betere afspraken met onszelf te kunnen maken, dan met een commerciële partij", aldus Ekker met een knipoog.

Alle woningbouwcorporaties in Nederland worden door het Rijk gedwongen zich te concentreren op hun kerntaken, namelijk het bouwen, verhuren en beheren van betaalbare woningen. Commerciële activiteiten moeten afgestoten worden. DeltaWonen deed hierom eerst al het gezondheidscentrum aan de Oostzeestraat van de hand. Inmiddels heeft het Rijk de corporatie ook aangesproken op het bezit van de Stadskazerne.