Afbeelding

Het Kamper klokkenluidersgilde 'Geert van Wou' gaat beieren

Algemeen

KAMPEN - Het Kamper klokkenluidersgilde Geert van Wou heeft er sinds vorige week een nieuwe activiteit bij: het beieren van klokken in de Boventoren.

Sinds ruim een jaar heeft de gemeente het luiden van de grote klokken stil gelegd vanwege ongewenste torenbewegingen. Toch blijft het gilde nadenken over andersoortige luidingen. Het beieren is er daar een van.

Sjoerd van Geuns, adviseur van het hernieuwde gelui in de Boventoren, heeft een technisch ontwerp getekend, waarbij de klepels van de grootste vier klokken vlak tegen de binnenwand van de klokken worden gebonden. Door de kabels aan te trekken komen de klanken tot stand. Zo kunnen allerlei klankmotieven tot klinken worden gebracht. Het klokkenluidersgilde gaat hiermee enthousiast aan de slag.

Hoewel het luiden met de kleinere klokken gewoon door blijft gaan, zingen, in afwachting van onderzoek naar de bodemgesteldheid van de toren, de grootste klokken echter voorlopig een toontje lager.

Afbeelding
Willem van Oranje wint het Schoolkorfbaltoernooi 2024 bij Wit-Blauw (5 foto's) 5 foto's instagram 22 uur geleden
Afbeelding
Opening Dudok Muziekdagen Kampen 2024 in de Burgwal (4 foto's) 4 foto's instagram 17 mei, 15:29
Afbeelding
De eerste schooldag op de nieuwe Campus: een nieuw hoofdstuk voor leerlingen van Ichthus College Kampen Algemeen 17 mei, 15:10

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.