Afbeelding

GroenLinks beschouwt de begroting

· leestijd 5 minuten Algemeen

KAMPEN - Waaraan wordt geld uitgegeven in 2017? De raad kwam dinsdag bijeen om de plannen van het college voor het nieuwe jaar te beschouwen. Nieke Jansen van GroenLinks stuurde de Brug haar integrale tekst. Die is hieronder te lezen.

"Waar gaan we in het nieuwe jaar naar toe…

De begroting is gepresenteerd met enig enthousiasme. De crisis is voorbij, er komen weer banen en de rekening voor inwoners kan naar beneden. De vlag kan nog niet uit, maar het wordt wel tijd om er eentje in huis te halen. Dat zou je denken....

Dat zou je denken… Maar de rekensom is wat creatief.

Een paar voorbeelden:

De accountant geeft aan dat Kampen vergeleken met andere gemeentes veel meer grond heeft zonder bouwplannen. En er kwam nog weer bij, aan de Zwartendijk, voor het akkoord met projectontwikkelaars (Grex-ratio van 52% tegen 28% - een solvabiliteit van 20% tegen 25%) Voor Reeve gaat deze begroting nog steeds uit van bouwen, terwijl we in volle openheid nog zullen spreken over een go of no go. Het kan niet zo zijn dat we straks onder druk van de gemeentekas alleen een go go go-debat - en dus een nepdebat - voeren.

Voor de Koekoek staat een opbrengst van € 21,50 per m2, maar die prijs wordt niet betaald. (€21,50 ipv 15). De begroting lijkt voor het Sociaal domein zomaar mee te gaan in de kortingen vanuit Den Haag. Dat staat haaks op de afspraken en het staat haaks op de insteek die GroenLinks kiest: mensen gaan voor cijfers. De kwaliteit van leven moet voorop staan. Knijpen op zorg en begeleiding is voor ons geen optie.

Deze begroting is gepresenteerd met enig jubelen over ong. 19 euro Lastenverlaging. Ten onrechte, vinden wij.

• Wie het minimuminkomen heeft, betaalt deze heffingen niet en wordt er dus niets beter van.

• Een bewoner van de binnenstad met een auto gaat 10 euro meer betalen.

• Wie echt afval bespaart en nauwelijks restafval meer heeft, ziet dat grotere vervuilers meer voordeel hebben.

• Wie boert op pachtgrond gaat meer betalen.

• Wie zorg of hulpmiddelen nodig heeft, legt flink bij.

Dus lastenverlichting? Het is eerder ‘Veel beloven, weinig geven... Deze begroting is opgeleukt, laat te weinig ruimte voor nieuw beleid en zet bestaande afspraken onder druk. Belangrijk is dan wat deze begroting betekent voor onze gemeente. Doet ons geld de goede dingen? Gaat het in 2017 beter met de mensen? Wordt onze gemeente groener, socialer, eerlijker?

Als het om groen gaat, kiest

GroenLinks voor de compacte stad: pas bouwen 'in het weiland' als alle mogelijkheden binnen de bebouwde kom zijn benut, zonder daarvoor het groen in de stad op te offeren.

We zijn ervan overtuigd dat dat kan. Er is nog voor vele jaren voldoende ruimte om de groei van onze bevolking én van bedrijven op te vangen. Geen uitbreiding van Spoorlanden in het Nationaal Landschap maar slimmere verkaveling en verplaatsing naar andere bedrijventerreinen. Geen huizen in Reeve over de Zwartendijk maar bouwen waar dat nu al mogelijk is.

De Koekoek is al jaren een punt van zorg. De accountant is er helder over: nieuwe verliezen liggen op de loer. GroenLinks vindt dat we ons niet meer alleen op uitbreiding van glastuinbouw moeten richten. Er moet ruimte komen voor andersoortige bedrijven - die die hogere prijs wel betalen. Verder willen we in de Koekoekspolder duurzame energieopwekking met zonnepanelen. In een motie roepen we het college op om dat mogelijk te maken.

Het Groene Hart is het kloppende hart in een omgeving met veel steen. De raad stelde een bestemmingsplan vast: meer groen, minder bebouwing en minder verharding. Geruchten dat daarmee wordt gerommeld, stapelen zich op. Al gebeurt er ook iets moois; de auto's gaan het groene hart uit. Onduidelijk is wat er gebeurt met de afspraak voor meer groen, minder steen. GroenLinks staat pal voor een écht groene herbestemming van het oude zwembad inclusief de parkeerplaats. We hechten aan een betrouwbare overheid die straks voldoende geld beschikbaar heeft voor het Groene Hart. Het kan niet zo zijn dat we straks plannen hebben voor dit monumentale groen, maar geen geld. Toch gebeurt dat met deze begroting. In een amendement roepen we het college op om mét de nu betrokken partijen te komen tot een groen plan én om daarvoor voldoende geld te reserveren.

Op Sociaal gebied is de hulp aan inwoners in hun zoektocht naar werk een taak van de gemeente geworden. Een mooie taak en tegelijk een lastige, immers: werk ligt niet voor het opscheppen, sommige mensen staan jaren langs de zijlijn en de verwachting is niet dat er heel veel banen bijkomen in de toekomst. Dat dwingt ons om anders te denken over meedoen, uitkeringsrechten en sollicitatieplicht. GroenLinks wil toe naar meer maatwerk op het gebied van participatie: minder dezelfde plichten voor iedereen, meer ruimte voor verschillen op weg naar meedoen. Vrijwilligerswerk voor de één, een sollicitatietraining voor de ander. Sollicitatieplicht en prikkels voor wie een duwtje nodig heeft. En dan ook: stoppen met dwang en controle voor wie kan solliciteren tot-ie een ons weegt. GroenLinks is voorstander van een regelarme bijstand: meer vertrouwen, minder controle. In december spreken we daarover verder. Goed nieuws daarbij: Den Haag nam vandaag de motie van GroenLinks aan om maximale ruimte te bieden voor experimenten met socialere bijstand.

Een sociale gemeente zorgt goed voor de mensen met een minimum inkomen - mensen met een uitkering of een kleine baan, ZZP-ers soms. Afgelopen jaren werden deze mensen niet of niet goed bereikt. Het zou beter, maar deze begroting kleedt de rechten van arm Kampen op een bedroevende manier uit. Ik citeer blz 68. "Tot de doelgroep horen geeft niet langer recht op regelingen en voorzieningen. Uitgangspunt vormt de behoefte van het huishouden, samen met de klant wordt dit onderzocht en bepaald. De uitkomst hiervan wordt vastgelegd in een arrangement." Souplesse en coulance waren de toverwoorden bij de perspectiefnota. Dat klonk naar ‘meer dan 110%’. Maar ook minder dan 110% is dus mogelijk, blijkt, want rechten zijn er niet. Souplesse moet volgens ons zijn: het kan wat ruimer. Daarmee voorkomen we dat mensen net buiten boord vallen en verdwijnt het risico op een armoedeval. We komen daarvoor met de motie armoede- en minimabeleid.

Eerlijk handelen heeft te maken met goede communicatie.

Na Oostzeestraat, Koornmarkt 1, schutsluis, groene hart zeggen wij: dat moet beter. Goede communicatie is dan niet klaar met informeren, aanhoren en dan oppakken wat goed uitkomt. De raad besloot dat inwoners meer invloed moeten krijgen. Dat dat kan, bleek rond de zogenaamde poorten van Kampen. GroenLinks maakte met veel mensen een plan voor de Bovenhavenstraat.

Op grotere schaal en met meer ondersteuning vanuit de gemeente is dat later gebeurd rond Bolwerk/Buitenwacht. De opgave is nu dat we deze en andere plekken werkelijk herbestemmen en er visitekaartjes van maken, in even stevige samenspraak met inwoners.

Het college heeft al beloofd om te komen met een plan voor betere communicatie.

Onze vraag: gaat u deze grotere invloed van inwoners daarin regelen?

Eerlijk gaat fundamenteel over een open samenleving, waarin iedereen mee kan doen. Met ruimte zonder obstakels. Met kunstenaars die ons verrassen en te denken geven. Met kansen voor mensen die anders doen of denken dan ‘normaal’ heet.

Met nieuwsgierigheid en creativiteit.

Dat gaat soms om fysieke dingen: begaanbare straten, stoepen en panden voor mensen die niet stevig op twee benen lopen of slecht zien, genoeg aangepaste toiletten en goed openbaar vervoer.

Eerlijk gaat ook om recht van bestaan, ongeacht religieuze achtergrond, huidskleur of partnerkeuze. Om leven en laten leven, zeven dagen per week, over en weer. Voorzitter, Kampen kan nog heel veel winnen als het gaat om een open samenleving waar iedereen evenveel recht van bestaan heeft. En het fijne van zulke openheid: díe lastenverlichting is enorm en kost geen cent.

Ik heb gezegd."